Пешеходната зона
Пешеходната зона / Дарик Добрич
Съветниците на Добрич приеха промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Измененията касаят ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за търговска дейност на открито пред търговски обекти, както и при провеждане на общински празнични мероприятия и продажба на сезонни стоки. Исканата промяна се налага поради приемането на Наредба за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти в Добрич.

Въвеждат се такси от 1 лев на ден за кв.м или 21 лева на месец за търговия в централна градска зона, включваща територията между ул. „Независимост” до пресечката с ул. „Любен Каравелов”, ул. „България”, ул.„Отец Паисий”, ул. „Гоце Делчев”, ул. „Даме Груев”, бул. „25-и септември” от площад „Тракия” до входа на Градски парк, и площад „Свобода”. Такса от 80 стотинки на ден или 18 лева за месец ще се дължи за парцели извън центъра.
 
За ползване на места, върху които са организирани атракции – панорами, стрелбища, моторни лодки, цирк и други при общински празнични мероприятия, ще се заплащат 0.50 лв./кв.м. на ден.
 
Очаква се с промените да се насърчи стопанската дейност; да се намалят административните тежести и да се увеличат приходите в хазната.