Георги Първанов: Време е за държавници, не за политикантстване
Георги Първанов: Време е за държавници, не за политикантстване / Дарик Добрич

„Стига приказки, време е за действие” – така президентът Първанов коментира в Добрич ситуацията с проекта Белене.  „Колкото и да спорим с ГЕРБ, аз съм винаги готов да откликна на покана заедно с други лидери и да изработим консунсусен вариант, да си разпределим ролите, без да изземваме правата и задълженията на премиера и министрите, които водят преговорите, но всички ние можем да създаваме климат около решаването на този изключително важен въпрос, защото изоставаме” – подчерта Първанов.

Той даде за пример  турския президент Ердоган, който е договорил с Путин тръба от „Турски поток” да тръгне в близките година – две и строителството на ядрена централа с руски реактори. „Какво искаме ние и какво предлагаме, някой знае ли?” – риторично попита Първанов. Той сподели, че по време на двата му президентски мандата, най-тежките му преговори са били с Путин и Ердоган, защото „това са държавници, които знаят какво искат, знаят какъв компромис да направят, до къде могат да стигнат, какво да дадат и какво да очакват”.

„Нашата енергийна дипломация трябва да получи оценка две на релси. И нямам предвид само сегашното правителство. Моят упрек е към шест поредни правителства, включвайки и края на тройната коалиция и служебните правителства, които дадоха своа принос в лошия смисъл на думата. Време е за държавници, не за политиканстване” – каза още Георги Първанов.

По повод изказването на руския журналист и бъдещ депутат от партията на Путин „Единна Русия”Пьотр Толстой „България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме”, президентът Първанов заяви, че това е проява на лош вкус. „Аз гледам официалната руска политика, а тя продължава да е отворена към България. Това, което липсва на българо-руските отношения е доверието. Знам и други такива изказвания, при нас те са повече и на много по-високо ниво. Вместо да си разменяме остри реплики, някой трябва да седне на масата за преговори и да се говори. Чакам да видя колко години трябва да минат, за да може отново български държавник – президент или премиер да седне на една маса с руския си колега очи в очи, да си кажат тежките думи, да затворят страницата и да тръгнат напред” – коментира Първанов. Той е на посещение в Добричка област за среща с партийните структури на АБВ  по повод на предстоящата президентска кампания.