Галерията показва изложба за Нели Божкова
Галерията показва изложба за Нели Божкова / Дарик Добрич

Художествената галерия показва изложба, посветена на родената в Добрич оперна легенда Нели Божкова. Тя съдържа снимки на оперната прима от различни спектакли, афиши, награди, медали, грамоти, отзиви за ролите й в различни световни медии. Посетителите на изложбата ще могат да видят и кастанетите, с които Нели Божкова е играла ролята на Кармен, а също шапка от „Сватбата на Фигаро”.

Изложбата показва част от архива на голямата изпълнителка, изпратен от нейния син Константи Пранчев с молба той да бъде предаден на Държавен архив - Добрич. ”Реших преди това да направим изложбата, за да припомним още веднъж за творческия път на Нели Божкова. Мисля, че нашият град трябва да си спомня много по-често за тези големи български имена, които са от световно значение. Те трябва да се помнят и популяризират”, посочи директорът на Художествената галерия Евелина Ханджиева.

Галерията показва изложба за Нели Божкова
netinfo

Тя припомни, че Нели Божкова е носител на редица отличия, между които наградата в конкурса „Чайковски” в Москва, сребърен медал от конкурса за оперни изпълнители „Мария Калас" в Атина, медали от  Македония и Полша и много призове от Бълагрия.

Голямо признание за оперната певица е званието камерзенгерин, с което е удостоена от ръководството на Виенската държавна опера и Министерството на културата на Австрия. Това звание се присъжда още от 19 век от император Франц Йосиф за особени заслуги в ярки оперни спектакли. Нели Божкова е сред малцината български изпълнители, получили това признание, отбеляза още Евелина Ханджиева. Оперната певица е работила под палката на световно известни диригенти и е пяла с изпълнители като Никола Гяуров и Пласидо Доминго.

Галерията показва изложба за Нели Божкова
netinfo

Изложбата се организира и по повод 10-годишнината от смъртта на Нели Божкова. Тя  ще бъде открита утре - 19 ноември от 17.30 часа и ще остане в галерията до края на годината.

Нели Божкова е родена на 25 май 1947 година в Добрич. Учила е в детската музикална школа, в класа по пиано на Надежда Анкова и е пяла в детския хор под диригентството на маестро Захари Медникаров. Завършва образованието си в Софийската консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 година дебютира на сцената на Софийската опера. Била е солистка в „Комише опер“ в Берлин и в Бременската опера. През 1990 година започва кариерата й във Виенската държавна опера, а през 1998 година високо ценените й качества й донасят титлата “Камерзенгерин”.

Нели Божкова работи с режисьори, диригенти и певци от най-висок ранг. Участва в повече от 450 спектакъла и изпява над 40 партии от любимите й опери - “Кармен”, “Вълшебната флейта”, “Трубадур”, “Саломе”, “Мадам Бътърфлай”, “Бал с маски”, “Фигаро”. В елитния състав на 10 премиери Нели Божкова партнира на Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Томас Хемпсън, Неил Шиков, Криста Лудвиг, Николай Гяуров.

Нели Божкова си отиде от този свят след дълго боледуване на 5 март 2004 година.