"Фургон и допълнителни химически тоалетни са пристигнали на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дуранкулак", съобщи Георги Георгиев, доброволец към Българския Червен кръст (БЧК). Осигурени са и две водоноски – за питейни и за битови нужди, като една от тях вече е на пункта, а другата се очаква утре, допълни той.

„Фургонът ни е необходим за склад, тъй като областният център, където са ресурсите ни, е на 100 километра. Искаме, когато идваме насам, да носим хранителни продукти за поне три-четири дни, а не можем да ги оставяме в палатката“, обясни д-р Артюн Еринозов, директор на Областния съвет на БЧК-Добрич.  

Няма струпване на украински бежанци на ГКПП „Дуранкулак” (СНИМКИ)

„Колегите от страната правят всичко възможно да ни изпращат доброволци, които да дежурят през нощта“, каза още д-р Еринозов. "На пункта ще нощуват двама доброволци от БЧК-Сливен, след това ще пристигнат шестима от Пловдив, а по-нататък - петима от Благоевград", уточни той. На ГКПП Дуранкулак вече функционират 11 пункта за регистрация на украински граждани.

Две жителки на Варна – Нина Димитрова и Мариана Тодорова, донесоха хранителни продукти от първа необходимост за палатката на Българския Червен кръст (БЧК) на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) в Дуранкулак. Дарението включва кашони и стекове с минерална вода, бисквити, кроасани, плодове, сокове и др.

„От известно време следя групата „Шабла помага“ и оттам разбрах, че много често не достигат храни и доброволци. Затова в четвъртък пуснах публикация във фейсбук, на която се отзоваха пет-шест човека и една фирма, която ни даде продукти на доставни цени.

С тяхна помощ напълнихме колата и просто дойдохме“, разказа Нина Димитрова. „И досега сме помагали и ще продължаваме. Правили сме дарения за Координационния център за бежанци от Украйна и Украинския дом във Варна.

Пътят до Дуранкулак е по-дълъг, но решихме, че тук нуждата от помощ е по-належаща, тъй като във Варна има повече хора, които биха се отзовали“, допълни тя. „Шабла помага“ е създадена на 13 март от Мирослава и Димитър Франгови.

„Направихме групата, докато се опитвахме да асимилираме мащаба на катастрофата; докато си давахме сметка, още в първите седмици на войната, колко човешки трагедии стоят зад бройките украински бежанци, жертви и ранени“, каза Мирослава Франгова.

„За съжаление, не можем да поправим този счупен свят и основаването на „Шабла помага“ бе единственото, което ни хрумна като начин да обединим усилия и да вдъхновим съмишленици за малко човешка съпричастност“, споделя тя.

Към днешна дата в „Шабла помага“ членуват близо 330 граждани и представители на организации от общините Шабла, Балчик, Добрич и дори от област Варна, които координират действията си, търсят и предлагат помощ - транспорт, подслон, дрехи, играчки, закупени или домашно приготвени храни или дават смени в палатката на БЧК. Украинци пък споделят актуална информация за бежанския поток, каза още доброволката.  

Кабинетът: Подвеждащи действия на украински туроператори са причина за опашките на границата

„Поддържаме връзка с Украинския дом във Варна, с „ДоброТворец“, Областния съвет на Българския Червен кръст в Добрич, Евангелската църква в Шабла и много други.

Обединяваме и обикновени граждани като Доротея Атанасова и Живко Николов от Дуранкулак, които при нужда дават смени в палатката и редовно я зареждат с хранителни продукти“, добави Димитър Франгов.

Семейство Франгови споделят, че с разрастването на „Шабла помага“ все повече осъзнават, че групата постига целта си да обединява, вместо да разделя.
БТА