Фолклор от Бесарабия показват в Ген.Тошево
Фолклор от Бесарабия показват в Ген.Тошево / Община Ген.Тошево

Генерал Тошево е домакин на Международен фолклорен фестивал "Песни и танци на Добруджа и Бесарабия". Фестивалът стартира от 15.00 часа следобед с откриване на алея на дружбата "Европейска градина" в градския парк на добруджанския град. От 15.30 часа ще се открие изложба на детски рисунки и фотографии, в която са представени творби от проведените конкурси в читалище "Светлина 1941".

Дефиле по улица "Трети март" ще се състои от 16.30 часа. Половин час по-късно е официалното откриване на международния фестивал в Лятното кино, където ще се представят фолклорни групи и индивидуални изпълнители от Генерал Тошево, Болград /Украйна/ и Мурфатлар /Румъния/.

Във втория ден на феста – 4 юни, е предвидено "Училище за танци на народите" с участието на хореографи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Стартът е от 15.30 часа на откритата сцена в Лятното кино.

В читалище "Светлина 1941" ще се състои семинар на тема "Инициативи за бъдещето", на който ще бъде учреден Международен младежки консултативен съвет. Ще бъде подписан и официален протокол за създаване на съвместни спектакли и ежегодни издания на международния фестивал с участието на фолклорни групи и изпълнители от България, Румъния, Украйна и Молдова.

Началото на тържествения концерт-спектакъл е от 17.30 часа в залата на читалището. От 20.00 часа започва младежки хепънинг под наслов "Инициативи за бъдещето".