Финландска музика ще звучи във второто издание на хоровия фест в Балчик
Финландска музика ще звучи във второто издание на хоровия фест в Балчик / община Балчик

Фолклор и съвременна финландска музика ще присъстват във второто издание на Хоровия фестивал „Черноморски звуци" в Балчик, съобщават от пресслужбата на общината. Младият музикален форум ще се проведе между 6 и 10 юни в Белия град. Тази година участниците ще се срещнат с Юха Холма - един от водещите финландски диригенти. Той ще ръководи хоровата работилница по време на форума. Холма е носител на различни отличия от международни конкурси, пише камерна и оркестрова музика.

Обхватът на музикалните партитури по време на второто издание на „Черноморски звуци" ще се разшири, отваряйки се към фолклорните хорове, разказа директорът на фестивала Валентина Георгиева. Специален гост ще бъде и Катя Барулова, диригент на хора на Музикалното училище в Котел. Тя ще сподели богатия си опит от работата с млади гласове и ще ръководи ателието за народно пеене.

Освен задължителния за всички участници „Химн на Балчик", хоровете тази година ще трябва да разучат и две финландски партитури и една нова обработка на българска народна песен.