Фестивал Общи корени сближава български и румънски общини
Фестивал Общи корени сближава български и румънски общини / toshevo.org

Първи международен фестивал на фолклорните танци ще се проведе в град Негру вода, Румъния от 22 до 24 ноември. Фестивалът е първото от серия събития, финансирани чрез проект "Общи корени" по Програма за трансгранично сътрудничество. В проекта партньори са българските общини Генерал Тошево и Тервел и румънските Негру Вода и Топалу.

В първия ден на фестивала ще се състои и парад на народните носии, където Генерал Тошево ще се представи с фолклорен танцов състав при читалище „Светлина" и група за автентичен фолклор „Извор", село Дъбовик. В третия ден от етнографския празник участие ще вземат фолклорният състав от Петлешково, женска фолклорна група „Китка" - Генерал Тошево, както и вокална група „Кардамки" от Кардам. Освен състави от общините-партньори, със свои фолклорни самодейни колективи ще се представят още общините Добричка и Крушари.

Проект „Общи корени - международен фестивал на фолклорните танци" има за цел да представи културното и етнографско наследство на общините в Добруджа от двете страни на границата. Всички партньори получиха финансиране за 60 комплекта нови автентични костюми. Закупени са още озвучителна апаратура, осветителна техника и компютри. Типични за отделните общини носии ще бъдат експонирани на специално изработени витрини.