Емил Радев: Съдебната реформа не е само промяна на Конституцията
Емил Радев: Съдебната реформа не е само промяна на Конституцията / Дарик Добрич

Правенето на съдебна реформа не включва само промяна на Конституцията, в което са вгледани всички сега. Това заяви в Добрич евродепутатът Емил Радев от групата на ЕНП/ГЕРБ. Той разговаря с общински служители и граждани по темата. Срещата се състоя по покана на кмета Детелина Николова, която също бе в залата.

Според Радев, важното при извършването на съдебната реформа е да се въведат ясни правила и електронно правосъдие, което ще унищожи възможността за корупция и влияние. Много натрупани и нерешени проблеми има и при изпълнителните дела и битовите условия на правораздаване.

Българската група евродепутати работи за премахване на механизма за мониторинг на България и Румъния, каза още Радев. Докладите се ползват за вътрешнопартийни цели, смята той, а нашата страна отдавна е доказала, че пази добре външните граници на ЕС. Той даде за пример класация, направена в Европа за усещането за корупция в Съюза, където България е на 11-о място. Първи в нея са гърците, 99% от които са отговорили положително за наличие на корупция в страната, следвани от италианците с 98%, Балтийските републики, Испания и Португалия.

Радев съобщи, че се работи по създаването на общ европейски механизъм за мониторинг за корупция и върховенство на закона, с който да бъдат следени всички страни-членки, а не само България и Румъния, както е сега.

Евродепутатът говори в Добрич и за инициативата "зоополиция", която заработи наскоро у нас. Във всяка областна дирекция на МВР в страната ще бъдат определeни по един действащ полицай и един оперативен работник, които ще следят за насилие над животни. Новите мерки засягат също и устройване на боеве, както и нападения на оставени без надзор животни върху хора, каквито има често, посочи Радев. Промените в НК са направени, защото досега този контрол е бил "разхвърлян" между няколко органа, които не са можели в повечето случаи да вземат адекватни мерки.

Емил Радев: Съдебната реформа не е само промяна на Конституцията
netinfo