Елка Няголова и Валерий Пощаров събират приятели в Огледална зала
Елка Няголова и Валерий Пощаров събират приятели в Огледална зала / Дарик Добрич - архив

Представяне на новата поетична книга на Елка Няголова „Слънчев кладенец” ще се състои от 17.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова”. През тази година поетесата и съпругът й - художникът и галерист Валерий Пощаров, честват кръгли годишнини. По този повод община Добрич и Сдружението на писателите в Добрич канят всички добричлии, които искат да споделят празника на творческото семейство. В тържеството ще участват със свои изпълнения Димитринка Райчева – сопрано и Живко Желев – кавал.

Елка Няголова има издадени 19 поетични книги, от които 6 са на други езици – руски, украински, сръбски, френски, македонски. Носителка е на големи национални литературни награди - "Южна пролет" - 1985 г.; "Изворът на Белоногата" - 1999 г., Националната литературна награда на Община град Добрич -"Дора Габе" – 2003 г. и др. Поетесата е издател и гл.редактор на списание "Знаци", основател и председател е на Славянската литературна и артистична академия във Варна.

Лауреат е на международната литературна награда в Полша - „Белият ангел на поезията”. Носителка на руските ордени: „Мих. Ломоносов”, „Гр.Державин”,  „Грибоедов”, както и на Есенинската литературна награда „Златна есен”. През 2011 г. й бе връчен от Академията за руска словесност Пушкински медал - за високи постижения в творчеството й, в духа на Пушкинските художествени традиции, както и за духовния й принос в укрепване на културните контакти между славянските народи.

Валерий Пощаров работи от 1985 г. предимно плакат, графичен дизайн и оформление на книгата. Член е на СБХ от 1989 г.Носител е на І награда за плакат от Международното биенале “Автомобилът” – София’89 и отличие от биеналето в Тояма – Япония’95. Има много международни участия в Италия, Белгия, Сърбия, Япония, Мексико, Турция, Финландия, Канада, Полша и др. Директор е на  Художествена галерия в Добрич от 1988 до1992 г., член на Националния съвет на галеристите от 1990 до 1993 г..

През 1993 г. създава  една от първите частни галерии в  Североизточна България. Създател и собственик е на галерия “Кавалет” – Варна.