Елка Димова: Бюджет `2017 ще бъде бюджет на реалностите
Елка Димова: Бюджет `2017 ще бъде бюджет на реалностите / Дарик Добрич

Бюджет `2017 на община Добрич ще бъде бюджет на реалностите, заяви пред Дарик зам.-кметът по финансите Елка Димова. „През 2016 година тръгнахме с едни малко по-големи намерения, залагайки параметри в приходната част, за които имахме надежди, че ще бъдат изпълнени. Сега, през 2017 година ние коригираме леко своите очаквания на база на изпълнението през м.г., така че в момента ние предлагаме бюджет на реалното състояние на общината към момента”, подчерта Димова.

Тя посочи, че тази година проекторамката на бюджета е 46,3 млн.лв. - с 3 млн.лева по-малко от 2016 година, като местните приходи са сведени до по-реални цифри. Ще има и около 1 млн.лв. преходен остатък от миналата година, който ще бъде добавен към рамката за 2017г.

В сравнение с 2016 г.,  тази година има около 400 хил.лв. повече планирани за държавни дейности, което се дължи на повишаването на минималната работна заплата на 460 лв.

Местните приходи от 23 млн.лв през 2016 са сведени на 17,6 млн.лв.  Толкова е изпълнението за 2016 година към 22 декември. „Изпълнението на местните данъци е много добро, без те да се увеличават, на база на по-добра събираемост, улеснен достъп за плащане и по-добра информираност”, коментира Димова. През 2017 година се залагат 620 хил.лв повече данъчни постъпления, в това число 80 хил. лв. от новия данък таксиметров превоз.

През 2017 година няма да има промяна на местните данъци.

През настоящата година ще има повече плащания по заеми – при 1 млн. 420 хил.лв  през 2016-а, през 2017-а ще трябва да се платят 2 млн. 113 хил.лв. Елка Димова припомни, че през миналата година бе изтеглен заем за погасяване на задължения по финансивите корекции по депото в Стожер, както и 400 хил.лв.  за погасяване на натрупани неразплатени задължения в детските градини и някои социални услуги, основно за храна.

Колко и за какво ще харчи общината през 2017 година

Предстои да се вземе решение за поемане на дългосрочен дълг от 11 млн. лв. за съфинансиране на водния цикъл.  Димова обясни, че през първите 30 месеца общината ще изплаща само лихвите, а главницата ще се издължава след приключване на проекта, в продължение на 12 години.

За разлика от 2016 година, сега имаше слаб интерес към публичното обсъждане на бюджета, каза още Димова. Постъпили са предложения за финансиране на омбудсман, на фонд за двойки с репродуктивни проблеми, за ремонт на тротоари по ул. „Хан Тервел”. Предложенията ще бъдат разгледани внимателно, но според финансиста при намалената рамка на бюджета осъществяването им ще е трудно. Предложения по бюджета се приемат до утре вкл.

Елка Димова заяви, че и през 2017 година ще продължи политиката на строг контрол на всички разходи на публични средства.

Елка Димова: Ще бъде контролиран всеки лев в общинската хазна