Експерти: Няма проблеми при зареждането на трактори и комбайни на бензиностанции
Експерти: Няма проблеми при зареждането на трактори и комбайни на бензиностанции / Дарик Добрич

От Българската петролна и газова асоциация излязоха със становище по повод днешния протест на земеделци в страната с демонстративно зареждане от бензиностанции на трактори и комбайни, който премина предиобед. Целта бе да се покаже неудобството, което ще доведе внедряването на нивомери и фискални устройства за едрата селскостопанска техника.

Ето становището на БПГА:

По повод днешната протестна акция на земеделски браншови организации в страната, БПГА съобщава, че зареждането на земеделска техника премина успешно и без особени проблеми за обектите на компаниите-членове на асоциацията, с изключение на няколко демонстративни струпвания на техника и преднамерено блокиране на входовете и изходите на обектите.

Търговските обекти за продажба на горива в страната разполагат с достатъчно технически възможности за зареждане на всички превозни средства и машини, имащи право да ползват републиканската пътна мрежа, и са напълно в състояние да осигуряват необходимите им количества горива. Твърденията за затрудненията, които би предизвикало зареждането на техника с обемни резервоари, не отговарят на истината, предвид факта, че високодебитните бензиноколонки имат скорост на зареждане 130 л/минута. Не представлява проблем също и зареждането на извънгабаритна техника с голяма височина, което, при наличие на съответно предварително договаряне, е напълно технически осъществимо, без да причинява дискомфорт на другите клиенти.

Въпреки това, разбирайки притесненията на земеделските производители, асоциацията е готова на конструктивен диалог с тях за разработване на алтернативни удобни механизми за снабдяването им с горива и смазочни материали - безоператорни обекти на подходящи места, оформяне на подходяща инфраструктура към съществуващи обекти и др. В допълнение, в страната има достатъчно развита система от легални търговски бази за снабдяване на горива на едро със съответната логистична мрежа, които позволяват доставка до всяка точка от страната на необходимите количества горива в рамките на няколко часа, дори и в разгара на селскостопанския сезон.

Българската петролна и газова асоциация изразява още веднъж категоричната си подкрепа за действащия Закон за ДДС и подзаконовите му актове, целящи затягане на контрола над доставките, движението и търговията с течни горива у нас и защита на равнопоставеността на всички участници на пазара.

Промените в Наредба Н-18, срещу които протестират земеделските производители, на практика изискват поставяне на измервателни устройства единствено на стационарни подземни или неподвижно прикрепени към земята резервоари за горива с вместимост над 1000 литра. Такива са резервоарите на т.нар. „ведомствени" бензиностанции. През тях, според анализа на МФ, минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел на ден. Сравнено със средните месечни продажби на малка бензиностанция, това означава безотчетна търговия, равняваща се на над 5000 легални малки обекти. Недопустимо би било изключването от обхвата на закона на резервоарите до 10 тона, при положение, че дори част от търговските бензиностанции не притежават резервоари с такъв обем.

Припомняме, че през последните 5 години, всички бензиностанции и газостанции, търгуващи легално с горива, независимо от техния размер и обороти, бяха задължени и монтираха системи за измерване, контрол и отчитане на продажбите си в реално време. Нито веднъж през този период, никой не окачестви като излишно или прекомерно натоварването на цял бизнес-сектор (при това несубсидиран от държавата) с инвестиции в полза на фиска. В същото време, хиляди обекти, наричани „ведомствени", както и установки за зареждане от този тип, продължават да работят не само без системи за отчетност, но и без да отговарят на елементарните изисквания за пожарна безопасност и опазване на околната среда. Стотици са случаите, в които е документирано, че през тях не се зареждат само машини и техника за собствени нужди, а се осъществяват и нерегламентирани продажби, от които държавата ежедневно губи милиони от неплатени данъци. В този смисъл, действието на Наредба Н-18 е стъпка напред в противодействието срещу сивия сектор в бранша.