Е.ОН иска 10% увеличение на цената на тока
Е.ОН иска 10% увеличение на цената на тока / netinfo

Увеличение от 10% на цената на електроенергията иска дружеството "Е.ОН България", считано от 1 юли 2009 година. Това предложение е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. За битовите клиенти то представлява 0,15 лева/кВТч, което е с 3,17 лева повече за домакинство месечно. Сумата е 0,6% от средната заплата в България, изчислили са от Е.ОН.

Предложеното увеличение на цената за стопански клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение е 8,2%, а за средно напрежение - 8,6%.

Исканото поскъпване Е.ОН оправдават още с необходимостта от ресурси за инвестиции за модернизация на електроразпределителната мрежа. Между 2005 и 2008 година цената за електрическа енергия се е увеличила с почти 46%, докато в същото време цената за продажба и разпределение на "Е.ОН България" се е увеличила само с 6%, казват още от дружеството.

Новите тарифи са изчислени при непроменени цени на НЕК ЕАД и производителите на електроенергия, но отчитат увеличението на цените за топлофикационните дружества и комбинираното производство, валидни от 1 януари 2009 година. В случай, че тези цени бъдат променени, предложените от "Е.ОН България" тарифи ще претърпят съответна корекция.

От компанията напомнят, че ако клиентите следват съветите за енергийна ефективност и не оставят електроуредите си включени в режим на готовност, биха могли да спестят два пъти повече средства в сравнение с предложеното увеличение, в рамките на една година.