Домът за стари хора има нужда от професионална перална машина
Домът за стари хора има нужда от професионална перална машина / Дарик Добрич

4800 лева са събрани от благотворителен концерт и изложба, инициирани от обитателите на Дома за стари хора, съобщи директорът на институцията Антоанета Пантелеева. Идеята е да бъдат събрани средства за закупуване на професионална перална машина за нуждите на дома.

В концерта е взела участие певческата група на домуващите с диригент Атанас Генчев. Възрастните хора са изработили и различни изделия – покривки, макраме, брюкселска дантела, аксесоари и предмети за украса, които са били разпродадени. 4000 лева са дарени от фирма „Изида”. Кампанията продължава, защото за професионалната пералня са необходими над 10 000 лева. Домът разполага с такава техника, но тя е там от основаването на институцията и вече е амортизирана. Който желае, може да дари средства по банковата сметка на общината в Общинска банка, като се посочи, че дарението е за Дома за стари хора.

115 домуващи са обгрижвани в момента в дома. Настаняването се извършва от Дирекция „Социално подпомагане”. Желаещите с навършена пенсионна дейност се вписват в листите за чакащи, които в момента са над 200 човека. Заплащането е 70% от доходите, но не повече от разходите за храна и комунално-битови нужди за един домуващ, поясни Пантелеева.

На всеки възрастен човек се изготвя индивидуален план в зависимост от общото му здравословно състояние и се определя комплексът от услуги за него. Домът предлага широк спектър от услуги - денонощна медицинска и санитарна грижа, ежедневно хигиенизиране, на около 60 домуващи се предлага помощ при личния тоалет, рехабилитация, бръснаро-фризьорски услуги, услуги за социална интеграция и др. Създадени са кръжоци по приложни изкуства и градинарство, организират се екскурзии. „Наскоро ходихме до Констанца, а тази седмица певческата ни групата ще участва във фестивала „Листопад на спомените” във Варна”,  допълни директорката.

За възрастните хора се грижи персонал от 50 души - мед.сестри, санитари, соц. работници, психолог, трудотерапевт и др.