Домашен арест за грабеж на две щафети салам, крадецът бил гладен
Домашен арест за грабеж на две щафети салам, крадецът бил гладен / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич потвърди наложената на 40-годишния Ниази Ш. Д. мярка за неотклонение домашен арест. Той е обвиняем за това, че на 10 ноември т.г. в Добрич е отнел от продавачка в магазин за хранителни стоки две щафети салам на стойност 4,60 лв., като употребил за това сила и заплашване. По делото е приложен и пластмасов пистолет - играчка, с който е извършено престъплението.

По думите на адвоката на Ниази престъплението е извършено, защото мъжът бил гладен, "а по-голям враг от глада няма".

На 14 ноември Районен съд - Добрич не е уважил искането на прокуратурата Ниази Д. да бъде задържан под стража и му е отсъдил по-леката мярка за неотклонение. Районният прокурор протестира с искане обвиняемият да бъде задържан под стража. Държавният обвинител не прие аргумента на районния съдия, че Ниази се грижи като социален асистент за баща си, защото той е трябвало да съобрази това преди да извърши деянието. Освен това грабежът е извършен в изпитателния срок по присъда за друга кражба на чугунени капаци на шахти на ВиК.

Адвокатът на Ниази Д. помоли да бъде потвърдена мярката за неотклонение домашен арест. Според него основателно районният съд е приел, че обвиняемият трябва да се грижи за баща си, който е 100% инвалид. Самият Ниази Д. е болен от тежко и опасно за околните заболяване. Защитникът подчерта, че престъплението е извършено под въздействието на алкохол и Ниази има нужда от съответното лечение. Решението на Окръжен съд - Добрич не подлежи на обжалване и протест.

Ниази Д. има начално образование, не е семеен, не работи, осъждан е.