Добричко участие в изложба, посветена на Марсел Дюшан
Добричко участие в изложба, посветена на Марсел Дюшан / klassa.bg

Двама добрички художници - Самуил Стоянов и Красимир Терзиев участват в групова изложба в Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство в София. В нея се представят 25 български автори с над 40 работи. Свързва ги това, че творбите са посветени на големия световен художник Марсел Дюшан. Изложбата е курирана от Мария Василева и е със заглавие "Защо Дюшан? От обекта до музея и назад (125 години)". Тя ще бъде открита днес в 18.00 ч. и ще остане в залите на галерията до 1 април т.г..

През последните 15 години българските художници посвещават много работи на Марсел Дюшан, пояснява Василева. В изложбата са включени както вече създадени произведения, така и нови, направени специално за проекта. Сред участниците са Аделина Попнеделева, Бора Петкова, Викенти Комитски, Иван Мудов, Кирил Прашков, Рада Букова, Сашо Стоицов. Те представят обекти, инсталации, видео, живопис, рисунки. Всеки художник отговоря и в текст на зададения от куратора въпроса „Защо Дюшан?". Отговорите, издадени в специален двуезичен (български и английски) вестник, добавят още един план към изложбата. Използван е повода - 125 години от рождението на Марсел Дюшан, за да се поговори отново за него и с него.

Марсел Дюшан е роден на 28 юли 1887 г. и е един от най-влиятелните художници на ХХ век. Със своите работи и артистично поведение той променя отношението към изкуството и начините на неговото възприемане. До днес творчеството му е извор на вдъхновение и повод за постоянно преосмисляне. През 2004 г. работата „Фонтан" е избрана от 500 известни художници и историци на изкуството за творбата, която най-силно е повлияла развитието на изкуството през ХХ век. Дюшан почива на 2 октомври 1968 г.