Добричкият съд не разреши задържане по европейска заповед за арест
Добричкият съд не разреши задържане по европейска заповед за арест / netinfo

Добричкият окръжен съд остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Добрич за задържане под стража на 57-годишния Илия Илиев. По данни на МВР той е обявен от Интерпол за международно издирване с цел арест и екстрадиция. Причината е Европейска заповед за арест, издадена на 10 декември тази година от главния прокурор на Мюнхен. Илиев е обвинен за грабеж от особено тежък характер и при утежняващи вината обстоятелства, извършен преди 5 години.

На 10 октомври 2003 година Илия заедно с две неизвестни лица е нахлул в стая на хотел „Майер” в Мюнхен, където се осъществявала сделка с антични монети. Нападателите започнали да удрят двамата мъже в стаята. Нанесли с електрошокова палка удари по главата на единият от тях, който бил българин, и му избили два зъба. Грабителите задигнали сребърни монети на стойност 7 хиляди евро, собственост на другия потърпевш, които били оставени на масата. Отмъкнали и други монети, намерени в помещението, след което избягали.

Илиев обаче заяви пред Добричкия съд, че през октомври 2003 година е бил в България. За да докаже това, защитата му поиска да бъде изготвена справка от МВР дали е напускал страната в този период и преписи от граждански дела, които е водил тогава. Адвокатът посочи, че има разминаване в записания в европейската заповед месец на раждане на Илиев и липсва трето име.

Решението на добричките магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна.