Добрич ще отбележи Седмицата на кърменето
Добрич ще отбележи Седмицата на кърменето / sxc.hu

Добрич се включва в инициативите посветени на Световната седмица на кърменето. Тя се отбелязва ежегодно от 1 до 7 август в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година.

В България Седмицата на кърменето се отбелязва за шести пореден път. Темата на тазгодишната кампания е "Кърменето - само десет стъпки".

Инициативите в Добрич започват на 2 август с лекция на тема "Често задавани въпроси за кърменето", която се организира от 10.30 часа в залата на РИОКОЗ.

На 3 август също от 10.30 часа ще се проведе кърмаческа среща. Кърмещите майки са поканени на тревата пред комплекс „Изида" в градския парк.

На 6 август ще има лекция-дискусия на тема "10-те стъпки за успешно кърмене".

През цялата седмица в Художествената галерия ще бъде подредена изложба фотографии на тема  "Изкуството на кърменето".
 
В рамките на кампанията ще се проведе и анкетно проучване за кърменето в Добрич. Целта на анкетата е да се проучат нагласите и знанията за кърменето на настоящите и бъдещите майки в града. Анкетната карта може да се намери в сайта на РИОКОЗ-Добрич. Всички добричлийки, които желаят да се включат в проучването, могат да изпратят попълнената анкетна карта на ел. адрес: ppz2002@abv.bg . 

Световната здравна организация посочва, че кърменето е незаменим начин за осигуряване на идеалната храна за нормалния растеж и развитие на кърмачето.

Болниците, които предприемат мерки за прилагане на десетте стъпки за успешно кърмене получават статут на „Болници-приятели на бебето".  Добричката болница е сред 12-те болници в страната, подкрепили тази инициатива.