Добрич ще бъде домакин на Международно кулинарно изложение
Добрич ще бъде домакин на Международно кулинарно изложение / Дарик Добрич

Двудневно Международно кулинарно изложение ще се проведе в Добрич в края на пролетта, информираха от обединение/клъстер/ „Кулинарни изкуства и гостоприемство”. Очаква се поне 30 фирми-участници да се включат в кулинарното шоу на открито, което ще се състои през май или юни. Поканени са браншови организации от България, Италия, Турция, Румъния. Най-вероятно изложението ще бъде на площад „Свобода”, където ще се готви на живо, ще се демонстрират кулинарни практики и традиционни рецепти, а гостите ще могат да опитват приготвеното. Всичко, случващо се на площада, ще се излъчи онлайн, съобщи офис мениджърът на клъстера Виолета Димитрова.

„Кулинарни изкуства и гостоприемство” има за цел да популяризира възможностите за развитие на кулинарен туризъм в Североизточна България. „Перспективите са отлични, храната в Добруджа е вкусна, запазени са автентичният вкус и технология на ястията, продуктите до голяма степен са екологично чисти. Нашата организация цели да запознае хората с това богатство и да го превърне в един реалистично продаваем продукт, който хората отвън да разпознават и да си казват – да, ето тук мога да опитам добра храна”, заяви Димитрова.

Обединението е изградено по проект по ОП”Конкурентноспособност”, който е на стойност над 300 хил.лв. Създаден е двуезичен сайт www.culinaryarts.bg /на български и английски език/, в който са качени електронни бюлетини за дейността по проекта и каталог на членовете на клъстера. Виртуални турове с 360-градусова панорама показват няколко обекта, разработена е и онлайн резервационна система, чрез която след време ще може да се резервира хотел, ресторант или цял кулинарен тур.