Добрич се включва в Европейската седмица на устойчивата енергия
Добрич се включва в Европейската седмица на устойчивата енергия / ТПП-Добрич

Дните от 24 до 28 юни са обявени за Европейска седмица на устойчивата енергия. Това е инициатива на Европейската комисия, която е започната през 2006 година и се провежда ежегодно с участието на стотици организации и лица от страните на Европейския Съюз,  както и от други европейски страни. През тази година седмицата се провежда под мотото „Една малка крачка от теб, един гигантски скок за Европа“.

Организаторите на тази проява целят пряко включване на гражданите на местно, регионално и национално равнище, чрез различни прояви и инициативи, в постигането на енергийните цели на обединена Европа.

В календара със събития на EUSEW България присъства с пет прояви, две от които се организират от Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество“ в Русе и Добрич. Останалите 3 ще се проведат в София, Мездра и Мизия.

Основното събитие в Добрич е провеждането на семинар за туристическия бранш на тема „Енергоспестяващ транспорт в туризма”. Семинарът има за цел да запознае участниците с модерни методи за транспорт в туристическите региони, които пестят енергия и намаляват замърсяванията на околната среда. Семинарът ще се проведе на 24 юни от 13.00 до 18.00 часа в залата на Търговско-промишлена палата – Добрич. Обучението е безплатно и ще приключи с издаване на сертификат за участие.

Преди семинара, на велосипедната алея до Центъра за защита на природата и животните и пред самия Център, съвместно с Община Добрич ще бъдат организирани детски прояви. Целта е да се възстанови и оживи използването на  велосипедната алея към Центъра за защита на природата и животните.

Като още една проява през Европейската седмица на устойчивата енергия в Добрич ще бъде организирано и заседание на група по нов европейски проект – BUMP (Boosting Urban Mobility Plans).

Проектът е свързан с въвеждането на Планове за устойчива градска мобилност (ПУГМ) в градове с население от 40 до 350 хиляди жители. Проектът предвижда участието на представители от избрани градове, които ще бъдат включени в група за европейско обучение, с цел подготовка за разработка на ПУГМ. Ще се дискутират нуждите от обучение в България, критериите за избор на целеви градове и на участниците в европейските семинари по ПУГМ, на които те ще бъдат запознати с практики от други страни и с изискванията на Европейското законодателство в областта на мобилността и устойчивото развитие на градовете.

За участие във фокус-групата са поканени представители на Областна управа, общините Добрич, Балчик и Каварна, транспортни и пътно-строителни фирми, неправителствени организации.