Добрич остава без ин витро кабинет
Добрич остава без ин витро кабинет / sxc.hu

Консултативният кабинет по стерилитет и ин витро в ДКЦ-2 в Добрич спира дейността си заради липса на средства, съобщи управителят на здравното заведение д-р Валери Веселинов. Той припомни, че самата ин витро процедура е безплатна. Предварително обаче трябва да бъдат направени изследвания - на цена от няколкостотин лева, които кабинетът в Добрич извършваше безплатно.

Той беше разкрит през март 2010 година, през 2011-а  дейността му беше финансирана с 20 хил. лева от бюджета на община Добрич, но през 2012-а средства не бяха отпуснати. До края на миналата година изследванията са извършвани със средства на ДКЦ-2 и с помощта на получено дарение от 5 хил. лева, обясни Веселинов.
Процедурите обаче са свързани със сериозен разход на средства, които ДКЦ-2  тази година няма да може да осигури, обясни Веселинов и допълни, че към момента кабинетът обслужва само пациенти, чиито изследвания вече са започнали.

По думите му за работата на кабинета са необходими поне 20 хил. лева годишно. Той се надява сумата да бъде заложена в тазгодишния бюджет на община Добрич. Въпросът е важен, защото двойките с репродуктивни проблеми са много, отбеляза Веселинов.

Той увери, че областната онкокомисия, в чийто състав влизат лекари от онкологичния диспансер във Варна, ще продължи да работи. Нейната дейност е финансирана от община Добрич с 25 хил. лева. Това позволява на пациенти с онкологични заболявания, след като излязат от болница да проследяват състоянието си в Добрич, вместо да пътуват до Варна. Прегледите са безплатни и се организират два пъти месечно в ДКЦ-2.
Преди три години, когато работата на тази комисия е възстановена, специалистите са преглеждали от 20 до 30 пациенти на месец, сега броят им е нараснал на около 120-140 човека, отбеляза Веселинов. Онкоболните се увеличават и освен това се регистрира ръст на заболяванията, които се откриват в напреднала фаза, коментира д-р Веселинов.