Добрич иска 15 млн. лева от Програмата за растеж на регионите
Добрич иска 15 млн. лева от Програмата за растеж на регионите / Дарик Добрич

Община Добрич е подготвила три проекта на обща стойност 15 млн.лева, с които ще кандидатства за финансиране по публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. Тя припомни, че за тази година в националната програма са заделени 500 млн.лева, с  които ще се подпомогнат общините при реализиране на проекти от регионално значение.

Община Добрич ще търси финансиране на проект за разделна канализация в кв. „Рилци”, който е на стойност около 9 млн.лева. Подготвено е и проектно предложение на стойност 4.5 млн. лева за реализиране на втори етап от реконструкцията на градския парк. Предвижда се изграждане на 10 нови обекта, които са разположени извън района на започналата вече реконструкция в градската градина. Идеята е да се направят спортни съоръжения, паркинг в буверната зона на парка, велосипедно трасе за екстремно колоездене.

Подготвен е и проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и реконструкция на ученическо общежитие. Неговата стойност е 1.5 млн.лева.

Общинските проекти ще се оценяват на три етапа, обясни Петкова. Предложенията се внасят в Областна администрация, минават през междуведомствена комисия от седем министри, след което чакат окончателното решение на Министерски съвет.