Добрич девети в страната по брой разрешителни за строеж на жилища
Добрич девети в страната по брой разрешителни за строеж на жилища / Дарик Добрич - архив

61 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради с 77 жилища в тях и с 9 735 квадратни метра разгъната застроена площ са издали местните администрации в област Добрич през второто тримесечие на 2010 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро. За същия период са издадени разрешения за строеж на още 27 други сгради с обща разгъната застроен аплощ 5 180 квадратни метра.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради нарастват с 17%, жилищата в тях - 3 пъти, а застроената им площ - с 50%. Броят на другите сгради бележи спад от 15 %, а общата им застроена площ намалява повече от два пъти, сочи статистиката.

В сравнение с второто тримесечие на 2009 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са два пъти по-малко, а жилищата в тях - 3,5 пъти по- малко, а другите видове сгради намаляват 1,5 пъти. При всички видове сгради е регистриран спад на разгънатата застроена площ, съответно при жилищните - с 71%, а при другите сгради - 2,2 пъти.

През второто тримесечие на 2010 г. най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Варна, София - град, Бургас и Пловдив. Добрич е на 9 място по този показател.

През второто тримесечие на 2010 г. в страната е започнал строежът на 785 жилищни сгради, на 36 административни сгради и офиси и на 545 други сгради. В Добричка област са започнати 42 жилищни сгради и 18 други сгради. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради и застроената им площ се увеличават с 3 пъти, а на жилищата в тях - с 2,5 пъти. Най-голям брой сгради са започнати в областите София, Пловдив и Бургас.