Директорът на добричкия театър  се кандидатира  за втори мандат
Директорът на добричкия театър се кандидатира за втори мандат / Дарик Добрич

Директорът на добричкия театър Иван Мандев отново ще се кандидатира за поста. Той заяви, че ще участва в конкурса за директор, обявен от Министерството на културата. Мандев е начело на културния институт от 2009 година и отчете, че за изтеклия период  е работил за превръщането му от приемаща сцена в държавен репертоарен театър.

Театърът излезе от анонимност – имаме сайт, модерен билетен център, имаме връзка със зрителите, направихме над 20 постановки, които се запомниха, посочи Иван Мандев. Над 800 000 лева собствени средства са вложени в ремонт на базата. Изцяло  обновена е камерната зала с прилежащите й фоайета, санитарни възли и гардероб.  Залата е с нова отоплителна система и климатизация, с модерно техническо оборудване. Ремонтирани са още гримьорните, санитарните възли към голяма зала, фоайетата, част от покривната конструция. „Изпълнил съм всичко, което заложих в концепцията си преди пет години, с изключение на отоплението на голямата зала. За нея обаче има изготвен проект, с който ще се кандидатства за европейско финансиране”, посочи Мандев.

Обединението на добричкия и силистренски театър под шапката на театрално-продуцентски център със седалище Добрич излезе неуспешен експеримент, който ни  струваше 300 000 лева, коментира още Иван Мандев. От месец март културният институт отново е със статут на драматичен театър.

От два месеца театрите в страната се финансират по нова методика, с която получават по един лев повече за всеки продаден билет. За година добричкият театър отчита  средно 20 хил. зрители, което означава, че в театъра ще влязат 20 хил. лева повече.

На 12 юни с премиерата на „Албена” добричкият театър ще отбележи 85-ата си годишнина. Постановчик е Пламен Панев, а в спектакъла ще се включи цялата трупа на театъра, както и гастролиращи актьори. Дебют на добричка сцена в ролята на Албена  ще направи младата акстриса Камелия Тодорова, която е завършила театрална школа в Лондон. Намерението е постановката да остане дълги години в репертоара на театъра, сподели директорът на културния институт. Миналата година не можахме да направим тази постановка, но сега е заделен финасов ресурс и с нея  ще отбележим  85-годишнината.

Театърът в Добрич  е създаден през 1928 година като театрално студио „Съгласие” и е бил единственото място, на което по това време се е говорило на български език, отбеляза Мандев.