Детелина Симеонова: Общинският съвет на Добрич гласува решения  в ущърб на гражданите
Детелина Симеонова: Общинският съвет на Добрич гласува решения в ущърб на гражданите / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич е изключително слаб и взима решения, които засягат интересите на жителите на града, заяви в ефира на Дарик председателят на сдружение "Гражданско общество за Добрич" Детелина Симеонова. Тя коментира работата на съветниците във връзка с решението им да позволят разширение на клуб "Бакарди" за сметка на площта около Дом-паметник "Йордан Йовков", както и поставянето на автомати за сладолед в 6 училища в града.

Общинският съвет даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред  Дом-паметник "Йордан Йовков" и той да се раздели на две - единият парцел с площ 4 417 кв.м. да остане за Дом-паметника, а другият с площ 641 кв.м. за "обществено обслужване" за масивната двуетажна сграда, в която се помещава заведението.

Сдружение "Гражданско общество за Добрич", представлявано от четирима души, обжалва това решение пред Административен съд –Добрич, с мотива, че то противоречи на обществения интерес, но жалбата беше оставена без разглеждане. Сега сдружението ще атакува определението на добричките магистрати пред ВАС. Въпросът е принципен, не бихме имали нищо против да се обособи парцел, ако имотът беше в друга част на града, а не на емблематичния за Добрич площад, посочи Симеонова. Според нея въвеждането на такава практика може да остави града без главна улица, защото всички магазини по нея са частни и също биха могли да поискат обособяване на парцели.

Историкът Борис Спасов, който е сред гражданите, оспорващи решението на Общинския съвет, подчерта, че Дом-паметник "Й. Йовков" е един от стоте национални туристически обекта, а сградата е отличена с най-високата архитектурна награда на Съюза на архитектите в България. За да се откроява такъв обект около него трябва да има пространство и затова навремето оформлението е решено по този начин, посочи Спасов. "Аз съм сигурен, че една значителна част от онези, които са взели това решение - да придават постепенно територия от това пространство на Бакарди, не са и стъпвали в Дом-паметника и не знаят какво има вътре. Общинските съветници трябва да са мъдреците, до които администрацията да се допитва, а не да се ръководят от някакви лични интереси", каза още историкът.

Детелина Симеонова обяви, че обмисля да обжалва още едно решение на Общинския съвет, с което се разрешава в 6 училища да бъдат поставени автомати за сладолед. Тя смята, че решението нарушава наредба, свързана със здравословното хранене на учениците.

"Моите уважения към бизнеса в този град, но подобни начинания са престъпни спрямо подрастващото поколение. Вече ме потърсиха родители, притеснени за здравето на децата си. Учениците ще бъдат изкушени да си купуват сладолед с парите, които родителите им дават за закуска, а освен това някое дете може да е болно и да не трябва да яде сладолед", коментира Симеонова.

На заседанието си на 26 май Общинският съвет на Добрич даде съгласие да се проведе публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 5 години на места за монтиране на автомати за сладолед във фоайетата на 6 училища в Добрич - ОУ"Христо Ботев", СОУ "П.Р.Славейков", ОУ"Панайот Волов", ОУ"Христо Смирненски", СОУ"Климент Охридски", Хуманитарна гимназия "Св. Св.Кирил и Методий". Решението беше внесено за гласуване по искане на директорите на 6-те училища. В мотивите си те посочват, че децата в този сезон пресичат улици с натоварен трафик, за да купуват   сладолед от близките магазини, което създавало рискови ситуации. Посочва се още, че с настъпването на топлите дни и повишеното потребителско търсене би било удачно да се внесе разнообразие на сладолед. Решението е взето с 30 гласа "за", 0 "против" и 3 "въздържали се".

Продажбата на сладолед в училищата се регулира чрез Наредба 37 на Министерството на здравеопазването, каза за Дарик началникът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Според нея в училищата може да се продават млечни продукти само при условие, че те нямат добавени растителни мазнини, при наличие на определено количество плодове или пюре и само с натурални подсладители - 15%. Ако продуктите отговарят на изискванията за здравословно хранене в тази наредба, няма проблем да се предлага сладолед, макар че това тревожи родителите заради факта, че е замразен продукт, коментира Ангелова. Тя посъветват училищните директори да съобразят с изискванията условията на търговете, които ще проведат за отдаване на площи под наем за автомати.