Десетки ученици, студенти и граждани се включиха в проявата На различни езици с широко сърце
Десетки ученици, студенти и граждани се включиха в проявата На различни езици с широко сърце / Дарик Добрич

Десетки ученици, студенти и граждани на Добрич се включиха в днешния Европейският ден на езиците, който бе отбелязан във Висшето училище по мениджмънт. „2001 година бе обявена за Европейска година на езиците от Съвета на Европа. Оттогава всяка година на 26 септември се отбелязва денят на езиците с различни прояви”, посочи Елена Юрченко от името на организаторите от ВУМ,  Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ и Народно читалище „Йордан Йовков-1870“.

Проявата бе наречена „На различни езици с широко сърце“. Тя бе посветена и на жестомимичния език, а поводът – 25 септември – Световен ден на глухите хора. Присъстващите във фоайето на ВУМ научиха, че в света не съществува единен жестомимичен език и че той се базира на езика в съответната държава с граматичните му особености. В Европа съществуват 24 официални езика и повече от 60 регионални или малцинствени езика, допълни Юрченко. Денят бе посветен и на езика на изкуството, като гостите чуха стихове, песни и инструментални изпълнения и видяха балетен дует.

В Езиковото ателие чуждестранни студенти от ВУМ, ученици от ПГТП „Р. Цончев“ и жители на Добрич, владеещи чужди езици, написаха на различни езици думи, като„милосърдие“, „любов“, „сърдечност“, „взаимопомощ” и др. На изложба-базар в полза на фондация „Малки ангели”, която подпомага раково болни деца, бяха предложени различни малки пластики, картини и предмети на приложното изкуство, изработени от ученици от добричките училища.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов срещна и поздрави на събитието своята учителка по литература Атанаска Георгиева. Той заяви, че трябва да се гордеем с българския език – един от най-древните и богати езици. Общинският съветник Герман Германов написа думи на унгарски език и посъветва учениците преди да започнат да учат чужди езици, да наблягат на българския. Ректорът на ВУМ доц. д-р Тодор Радев заяви, че Добрич е между трите града в България, в които се обучават най-много чуждестранни студенти. Те са от 40 държави, а днес във ВУМ е пристигнала и студентка от Сейшелските острови.

Десетки ученици, студенти и граждани се включиха в проявата На различни езици с широко сърце
netinfo