Депутатът Калина Балабанова: Не унищожавайте Добруджанския земеделски институт!
Депутатът Калина Балабанова: Не унищожавайте Добруджанския земеделски институт! / Дарик Добрич, архив

Народният представител от Атака Калина Балабанова настоя министър Десислава Танева да спре масовите съкращения в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево, съобщават от пресцентъра на партията. По време на парламентарния контрол тя попита какви мерки ще предприеме МЗХ за разрешаването на проблема, възнамерява ли да възстанови взетите 3 милиона от бюджета на Селскостопанската академия чрез актуализация на Държавния бюджет и ще има ли официална позиция относно твърденията, че 15 000 декара ще бъдат отнети от ДЗИ и ще бъдат предоставени на лица, свързани с ГЕРБ.

Министър Танева призна за съкращенията в ДЗИ и информира, че вече били приключили. Тя посочи какво образование са имали освободените от работа и даде пример, че във френския национален институт за селскостопански изследвания броят на учените и броят на помощния персонал бил 1 към 1. А в института в Генерал Тошево не било така.

Балабанова коментира, че съкращавайки щата на ДЗИ от специалисти и ненаврeменното финансиране на дейността на института ще даде възможността на външни фирми да се установят трайно на българския пазар за посадъчен материал, което ще нанесе вреди както на земеделския производител, така и на държавата. Тя даде пример, че „ДЗИ разполага с нищожните 35 лева на декар за преки разходи. В същото време отчита в министерството приходи от продадени земеделски семена за 1 200 000 лева и над 700 000 лева към Фонд „Земеделие".

„Не мога да разбера защо се опитвате да унищожите нещо, което работи за България. Институтът носи на България 5 милиона, въпреки ъгъла, в който е натиснат в момента от вашето управление. Ако навреме се плащат всички сметки за ток, резервни части, гориво, то приходите биха възлизали дори на 10 милиона.", обърна се към министъра от парламентарната трибуна Калина Балабанова. „Нали все се оплаквате, че няма пари за пенсии, за заплати. Ето ви нещо, което носи пари на държавата. И ние не го подпомагаме".

Депутатката беше категорична, че ако проблемите не се разрешат, лично тя ще й иска оставката „оттук до Генерал Тошево и обратно". Дори предложи да отидат заедно там, за да се увери Танева в настроенията на хората.

Стана ясно, че след отправянето на питането на Балабанова до министъра токът на сескостопанския институт бил платен, депутатката се зарече: „Ако за плащането на горивото и всички необходими разходи на института (което е задължение на министерството на земеделието и храните) е нужно да вкарвам въпроси към вас, то тогава депутатите от Атака всеки месец ще ви входираме питания и до края на годината може би ще се разплатите".