Данъчните проверяват за недкларирани имоти на граждани
Данъчните проверяват за недкларирани имоти на граждани / netinfo

Инспектори от дирекция „Местни данъци и такси” в общината са започнали проверки за недекларирани имоти, съобщи зам.-кметът Елка Димова. Причината е, че има новопостроени сгради и жилища, за които има издаден само акт 15, а собствениците не са декларирали имотите си в дирекцията и не плащат местни данъци. Имало граждани, които от години обитават такива апартаменти.

Много такива жилища имало в кв.Добротица. Проверките на данъчните са започнали именно оттам. Само в един блок са открити 12 недекларирани апартамента. Проверяващите са констатирали входове, в които само 2-3 жилища имат декларации, а останалите – не. От общината кометираха, че когато някой иска да тегли кредит например и да ипотекира жилището, той е принуден да го декларира. Останалите собственици във входа обаче не правят това.

От дирекцията ще разпратят писмени покани имотите да бъдат декларирани. Общината има право да изиска неплатени данъци за 5 години назад. Всички потребяват услугата „чистота”, а някои не плащат, коментира Димова.