Чакат много добра реколта от овошките в Добричко
Чакат много добра реколта от овошките в Добричко / DarikNews.bg

Много добра реколта от ябълки, сливи и круши се очаква тази година, съобщи за Дарик началникът на отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните Дарина Василева. Като цяло за всички овошки времето е благодатно, с изключение на прасковите, и кайсиите, сред които има не голям процент измръзнали от слана дръвчета. Характерни за тази пролет са многото валежи и умерените температури около 20 градуса, което благоприятства развитието на болести и стопаните трябва да вземат мерки, посъветва специалистът.

Регистрите на отдела показват, че в Добруджа от многогодишните култури се гледат най-вече овошки - ябълки, сливи, череши, круши, праскови, кайсии - в Тервелско, дюли, бадеми. Има две стопанства с малини, както и гледащи арония. Появяват се все по-често градини с орехи, които най-често те се гледат биологично, защото почти не изискват третиране с препарати. От 2-3 години се наблюдава засилен интерес към лавандулата, в Добричко вече има няколко стопанства. Тази култура може да развива както биологично, така и конвенционално, уточни специалистът. Има не малко стопанства с тикви, отглеждани за семки, а дините и пъпешите са обикновено допълнение към основния поминък.

Според Василева климатът в Добруджа - житницата на България, е подходящ освен за полските и за многогодишните култури. Всички стопани, които имат нужда от съвети и методики и са решили да се захванат с подобно земеделие могат да се обърнат към отдел "Растителна защита", посочи тя. Служителите се занимават и с контрол на продукцията - от полето до трапезата, като според началника, земеделците в Добричко са културни и почтени спрямо потребителите - не използват токсични препарати и селектират коректно различното качество продукция.

В близките дни от "Растителна защита" ще разпространят брошура, посветена на болестта рак по картофите. Гледащите такива растения в Добруджа не са малко и трябва да им обърнем внимание върху заболяването, причинено от гъба, което се наблюдава за първи път в Смолянска област и е много опасно, посочи Василева и подчерта, че картофеният рак не вреди на хората и животните, а причинява само поражения върху добивите.

Специалистът коментира в студиото на Дарик и проблема с пчелите при пръскането на полските насаждения. Тя припомни, че всички земеделци трябва да подават уведомления до отдела и кметовете 5 дни преди третирането, както и че е удобно да се пръска вечер след 19.30 ч., когато пчелите са се прибрали, като до сутринта препаратите стават безвредни за насекомите.