Богат спортен календар в Албена това лято
Богат спортен календар в Албена това лято / Дарик Добрич

Множество спортни прояви ще се проведат през лятото в курортния комплекс Албена. За първи път България ще бъде домакин на Европейско първенство по плажен тенис. Това ще стане от 15 до 18 септември в Албена, като на 18 и 19 юни курортът ще домакинства и на международен турнир от календара на ITF. Състезанието е с награден фонд 1500 долара, осигурен от комплекса. 

За поредна година курортът ще бъде и столица на работническия спорт у нас. За девети път Българската работническа федерация „Труд, спорт и здраве" ще проведе международният работнически фестивал. В проявите от 9 до 12 юни ще се включат над 2000 спортисти. През юли край морето ще се проведе Спартакиадата за учители, а през септември ще се състоят състезания и за служители на ВиК, ОББ, енергетици и банкери. 

На 25 юни, в пет звездния хотел „Фламинго Гранд", стартира Международен турнир с награден фонд 40 000 евро, който е организиран от Българска федерация по шахмат и ШК "Добрич-Албена". Генерален спонсор е "Албена АД". Преди това в началото на юни ще се състои и държавен отборен шампионат по шахмат - „А" и „Б" група.

Албена ще домакинства и на Европейското първенство по шахмат за младежи от 10 до 21 септември. За всички деца от цял свят, които обичат да играят шахмат през свободното време, е Детската академия „Интелекти", която е от 3 юни до 3 юли. 

От 21 юни до 2 юли стотици бриджьори ще участват в най-силния в България международен турнир, в който сили мерят топ играчи от България и цял свят. Европейското първенство по спортен бридж при младежите е насрочено от 13 до 23 юли. 

От 22 до 25 септември е насрочен и международният турнир по петанг „Makarov OPEN". 

На 3 и 4 юни комплексът ще домакинства на държавно първенство по акробатичен рокендрол, а на 4 и 5 юни ще бъдат определени и носителите на Купата на България по хокей при мъжете и жените. 

Футболът също има своето специално място в спортната програма на Албена. Незабравими моменти очакват участниците в детския футболен турнир на малки вратички, международния детски футболен турнир Албена Къп Джуниър, футболния турнир за купа "Ангел Атанасов" и детския футболен турнир "П. Боянов".

Сезонът ще бъде закрит с държавни първенства по хокей и турнир за Купата на България по бокс за мъже.