Близо 12 млн. лева е бюджетът на община Генерал Тошево
Близо 12 млн. лева е бюджетът на община Генерал Тошево / Дарик Добрич

Общинският съвет на Генерал Тошево прие бюджета на общината за тази година. Той възлиза на 11 968 000 лева. Програмата за капиталови разходи ще бъде реализирана с 5 930 000 лева, от които 4 029 000 лв. са външно финансиране, основно от европейските структурни фондове. Приоритет в изпълнението на програма ще бъде рехабилитацията на общинската пътна мрежа и реновиране на общинския сграден фонд, посочват от общината.

Ще продължи работата по оптимизиране на материално-техническата база на образователните институции, кметствата и читалищата по населените места. За благоустройство на публичната инфраструктура в града са предвидени 600 хил. лева.

Традиционно, първостепенен е делът на средствата в общинския бюджет, предвидени за функция „Образование”. Тази година те са в размер на 4 198 000 лв. По функция „Култура” са заложени 890 000 лв., като в това число влизат субсидиите за народните читалища и изпълнението на Културния календар на общината. Значителни средства са заделени за социални услуги. В годишният финансов план е заложено и купуване на техника и машини за нуждите на обслужващите общински звена.

През изтеклата година община Генерал Тошево реализира най-мащабната си инвестиционна програма, насочена основно към градската публична среда.  Програмата надхвърли 12 млн. лева. Това създава условия тази година усилията на общинската администрация да бъдат насочени към по-малките населени места.

Наред с финансовата рамка на Бюджет`2015, на заседанието на Общински съвет Генерал Тошево бяха приети още Програмата за младежта за настоящата година, а също така Правилник за финансиране с общински средства на семейства или двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината.