Близнашки: Важно е да се запази спокойствието в страната в навечерието на изборите
Близнашки: Важно е да се запази спокойствието в страната в навечерието на изборите / Дарик Добрич

Важно да се запази спокойствието в страната в навечерието на изборите, заяви в Добрич премиерът Георги Близнашки. Той коментира темата в отговор на въпрос за протестите на миньорите и начина, по който може да се успокои напрежението в сектора.

„Правим всичко възможно, за да успокоим страстите, включително направихме жестове и към мини Бобов дол. Знаете, че удължихме срока за експериментиране с пречиствателни съоръжения, които са твърде спорни, но ние направихме компромис именно в името на спокойствието и гражданския мир. Преодоляхме кризата с мини Черно море, където доста изкуствено беше създадена една драматична обстановка”, заяви премиерът.

Според него „има заинтересовани среди, които смятат, че точно сега, в навечерието на изборите, трябва да поставят всичките си проблеми”.  „Водим преговори и се надявам да се намери взаимно приемливо решение, но не трябва да се прекалява по този път, защото става дума за задължения, които са натрупвани в продължение на години”, посочи проф. Близнашки.

Той не пожела да поясни кой според него има интерес от напрежение в страната. „Ще се въздържа да навлизам в подробности, готови сме да преглътнем всичко в името на спокойствието в навечерието на изборите”, заяви премиерът. По думите му правителството работи за успокояване на страстите, за да се даде възможност на политическите партии да изложат своите рационални доводи и аргументи в предизборната кампания с оглед на по-доброто бъдеще за страната.

Актуализацията на бюджета е неизбежна, коментира още Георги Близнашки.  В момента се работи и в началото на следващата седмица актуализираният вариант  ще бъде представен на работодателите и профсъюзите, за да могат да се запознаят с параметрите. Идеята е актуализираният бюджет да бъде  внесен за гласуване още в първите дни след конституирането на 43-то НС.

Проф. Близнашки коментира и готовността на страната да посрещне евентуална газова криза.

„Още в началото на месец септември подписах заповед за запълването на нашето находище в Чирен, за да разполагаме с максимални резерви и да посрещнем една евентуална криза. Правим всичко възможно, за да се подготвим за най-лошия възможен сценарий”, каза той.

На въпрос кое налага кадровите смени, правени от служебното правителство, премиерът отговори: „Преиграва се с темата за политически уволнения и назначения, няма никаква чистка в администрацията, другата седмица ще представим официалните данни по министерства”.

Проф. Георги Близнашки участва в тържествата за празника на Добрич, който се отбелязва днес. Преди 74 Южна Добруджа се връща обратно в лоното на българската държава и така е поправена една от големите несправедливости, нанесени на България с подписването на Ньойския договор, посочи премиерът. Радвам се да бъда в Добрич и да споделя празника ви, допълни той.