Библиотеката получи дарение - книги от Мак Вантов
Библиотеката получи дарение - книги от Мак Вантов / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе" получи в дар книгата на Мак Вантов "Някои истини от дистанцията на времето - 70 години факти и интерпретации". Изданието е на Пенсофт от 2012 г.. Ценното дарение бе предоставено от Богдан Дренски, внук на проф.д-р Мак Вантов.

Книгата съдържа три части - ученическите години на автора в поробена Добруджа; втората е свързана със студентският живот на Мак Вантов в Австрия, където завършва медицина; третият раздел на книгата разказва за живота на автора в социалистическа България. От библиотеката отбелязват, че тя ще представлява интерес за различен кръг читатели - историци, политици, философи, юристи, военни, лекари и научни работници, а така също ще обогати фонда на отдел "Краезнание" с още факти за историческите събития и житейските съдби на добруджанци в поробена Добруджа от първата половина на 20 век.

Мак Вантов е роден на 2 август 1921 г. в Крумовград, Кърджалийско, но семейството му се изселва в Добрич, където преминава детството и юношеството на автора. Получава гимназиално образование в град Търгу /Трансилвания/. През 1939 г. заминава за Германия,следва медицина в Грац и Виена. Завръща се в България през 1945-а. Същата година е назначен за асистент в Катедрата по физиология към новооткрития Медицински институт в Пловдив. През 1951 г. придобива специалност по физиология, след което започва да работи в Катедрата по неврология.

Научно-изследователската дейност на проф.д-р Мак Вантов е отразена в над 300 публикации /съобщения, студии, монографии/ у нас и в чужбина. Съавтор на първия учебник по неврология и първата терапия на неврологичните заболявания.