/ Thinkstock/Getty Images
Изготвен е фоторобот на Румяна – изчезналата дъщеря на Кръстинка Димитрова
Кръстинка Димитрова за безследно изчезналите
96995
Кръстинка Димитрова за безследно изчезналите
  • Кръстинка Димитрова за безследно изчезналите
През 2018 година се навършват 20 години от времето, когато в Добрич изчезнаха много млади хора. Заради мистерията с безследно изчезналите регионът беше наречен Бермудски триъгълник. Само от ноември 1997 до ноември 1998 година имаше шест такива случая. Няколко десетки бяха те от средата на 90-те години на миналия век до 2006-2007 година.

Едва ли някой може да каже точно колко са били през годините тези случаи, колко от казусите са разрешени, колко души са открити – живи или мъртви. Според бивш полицай бройката варира. Той твърди, че всъщност изчезналите в Добричко представлявали само 2% от всички изчезнали хора в цялата страна по онова време.

Работата по случаите на безследно изчезнали в Добрич се контролира ежеседмично

Преди години имаше твърдения, че отвличанията са дело на една престъпна група, но се оказа, че случаите са различни и приликите между тях са малко. Запознати източници пък твърдяха, че оперативната работа по случаите не е била качествена и затова тайните не са били разгадани.

Преди 20 години изчезнаха Румяна Димитрова, Силвия Георгиева, Неделчо Стоянов, Наталия Влахова, Петър Петров, Димитър Георгиев. Повечето от близките им отдавна вече не вярват, че някой ще им помогне да се разбере какво се е случило с техните деца.

Някои от родителите вече не са между живите, като Добринка Иванова – майката на Силвия. Останалите смятат, че вече няма никакъв смисъл да търсят истината, като Недялка Георгиева – майката на Димитър.  

Костите, открити до село Одърци, са на Венцислав Йорданов

„Така е от първия ден и до сега – нищо не се разбра. От полицията казваха: „Работим”, но нищо не се случваше. Въпреки че обещаваха да правят срещи и да ни информират редовно, никой не се обаждаше, докато ние не ги потърсим”, сподели пред Дарик Недялка. На жената й е тежко да се връща назад в спомените. Казва, че родителите вече не поддържат връзка помежду си, както е било преди години.

Кръстинка Димитрова – майка на изчезналата на 30 април 1998 година Румяна, единствена продължава да търси справедливост.

Във фаталния ден 28-годишната Румяна Димитрова била пресрещната на паркинга пред дома им. Докато са държали жената до колата й, други хора влезли в дома и го обрали. Крадецът отворил блиндираната врата с ключовете й и задигнал пари и бижута. По-късно заподозреният за кражбата се издал пред детектора на лъжата. Румяна обаче изчезва. Кръстинка смята, че има връзка между кражбата и похищението. Според майката командированите от София полицаи не са се отнесли сериозно към случая.

Цветанов: Искам съдиите да седят до мен при разговорите с близките на жертви

И тогава - преди 20 години, и сега Кръстинка Димитрова е убедена, че знае кой е похитил дъщеря й. Ставало дума за човек, добре познат на полицията, който и до ден днешен е на свобода. Понякога даже го срещала по добричките улици.

Две десетилетия и доста вътрешни министри по-късно, Кръстинка смята, че никой не е свършил нищо реално по случаите. Едва през последната година според нея нещата са се променили.

„Преди година и нещо отидох при Николай Спасов – шеф на Областната дирекция на МВР в Добрич. Той се ангажира да помогне не само на мен, но и на останалите родители. Направи ми прекрасно впечатление - високо интелигентен, възпитан. Последно преди месец пак ходих при него. Той наистина действаше. Направиха фоторобот на дъщеря ми - как би изглеждала сега. Спасов ангажира и лица извън държавата, отговорен човек беше. Може да е 1% вероятността, но не изключвам, че е възможно да бъдат намерени следи към дъщеря ми. Трябва да вярвам, като майка. Разчитах на Николай Спасов, пък те го сменили”, заяви Кръстинка. Не даде подробности за снимката и новоангажираните със случая.

Намериха череп и кости в изоставен кладенец

От началото на април Областната дирекция на МВР в Добрич е с нов директор – Никола Панчев, а Спасов бе преназначен в ГДНП в столицата. Кръстинка ще потърси и новия директор, ще настоява и пред него търсенето да продължи.

От полицията категорично заявиха пред Дарик, че се работи по всички случаи на безследно изчезнали, включително и на тези от 90-те години на миналия век.