Безработицата в Добричко стигна 15% през януари
Безработицата в Добричко стигна 15% през януари / Дарик Добрич

Равнището на безработица в Добричко през януари е 15% и е с 0.4 пункта по-високо от същия месец на 2013 г., съобщи директорът на Бюрото по труда Васил Сивков. Броят на регистрираните безработни е 11 989, от тях 4 282 са в областния град. Безработицата през месец януари традиционно нараства, заради освободените в края на годината сезонни работници в селското стопанство и по програми, коментира той.

На работа през изтеклия месец са постъпили 403-ма души, от които 339 - на първичния пазар на труда. По програми и насърчителни мерки са устроени 64. Най-много заявени работни места има в сферата на преработващата промишленост, търговията, хотели и ресторанти, строителство, държавно управление. Към днешна дата актуални са 115 позиции, сред които доминира търсенето на лекари - вече 11 са свободните места, като всеки месец те нарастват, коментира Сивков. За трети пореден месец не се намира и рехабилитатор за Дома за деца в Крушари. Търсят се още детски учители, възпитател, строителен инженер, технически ръководител, както и хора за обувното и шивашко производство и шофьори.

Започва търсенето на кадри за туристическия бранш за лятото - обявени са 7 места за курорта Златни пясъци. От мрежата "Eures" най-много се предлага работа в Австрия. Агенцията по труда на Германия е провела на 4 февруари среща с 50 кандидати за обучение от Североизточния регион, сред които има и добричлии, каза Сивков. Половината са одобрени. Някои ще учат допълнително и немски език, освен професии. 55 души са посетили друго информационно събитие - на един от най-големите увеселителни паркове в Германия. За там се търсят бармани, сервитьори, готвачи. Одобрени са документите на 28 души, те започват работа от 1 април т.г..

31 чужденци са регистрирани в бюрата по труда в Добричко, съобщи още Сивков. От тях 23 са от Русия, 6 от Украйна и по един от Сърбия и Узбекистан. Седем от безработните са педагози. Предпочитат да бъдат учители, продавачи или сезонни работници, като 5-ма чакат средства, за да бъдат преквалифицирани.