57-те структури на СРС Подкрепа в региона изпратиха трудна година
57-те структури на СРС Подкрепа в региона изпратиха трудна година / Дарик Добрич

Като особено трудна за работещите в Добричка област определи 2012 година Маргарита Нейкова – председател на Синдикален регионален съюз „Подкрепа”.

Тя припомни, че през август бяха съкратени 80 човека във ВиК, където синдикатът има голяма секция, наброяваща около 300 души. „Очакваше се след съкращенията да се вдигнат заплатите на работниците, защото те са под минималните, договорени за техния бранш. Смениха се обаче управителите на дружеството и нито заплатите са вдигнати, нито хора са върнати обратно на работа. Имам притеснения, че там отново ще се искат съкращения, но още нямаме официална информация”, коментира Нейкова.

Тежка бе и годината за „Сердика”, където на работа останаха около 30 души.

Синдикалистката заяви, че „Подкрепа” бе против закриването на двете училища в Добрич. „Учителите не останаха без работа, част от тях бяха назначени като възпитатели по проекти на МОМН, но са на минималната заплата от 450 лева и са лишени от редица придобивки”, каза Нейкова.

„Хубавото е обаче, че се очаква увеличаване на учителските заплати с около 8%. Ще скочи възнаграждението на начинаещите учители от 450 на 500 лева. За съжаление няма много млади преподаватели в системата”, допълни Нейкова. По думите й отнемането на правото на работодателите да пенсионират учителите, когато навършат пенсионна възраст, е дало обратен ефект, защото младите кадри остават безработни.

Шивашките фирми в региона според Нейкова са си запазили бройките, но за съжаление и заплатите, които са сред най-ниските. В сферата на транспорта няма големи съкращения.

Синдикалният председател съобщи, че в „Енерго про” са освободени ръководни кадри, но работниците са притеснени и не знаят дали ще има съкращения и при тях. Там не е имало увеличение на заплати от 5 години. 60 души наброява синдикалната секция на „Подкрепа” в електроразпределителното дружество на територията на областта.

Структурите на синдиката са общо 57. В момента вървят преговори за колективни трудови договори в у-ще „Антим Първи” в Балчик и у-ще „Асен Златаров” в Шабла. На новия управител на ВиК ще бъде представен проект за колективен трудов договор. СРС”Подкрепа” чака от община Добрич отговор на искането си за увеличение на заплатите на социалните работници.

Маргарита Нейкова заяви, че не одобрява марките за заетост на МТСП. Средствата според нея трябва да са насочени основно към разкриване на работни места, а не към обучение и квалификация.

През декември м.г. в Добрич е създаден Съюз на пенсионерите към „Подкрепа”, оглавен от Енчо Русев – първият председател на КТ”Подкрепа” в региона. Новата организация ще се бори за правата на пенсионерите чрез различни инициативи за нормативни промени. Излезли са от печат сигнални бройки на книга за създаването на профсъюза „Подкрепа” в Добрич, наречена „Конфедерация на свободата”. Автори са Енчо Русев и Стоян Лозински.