40% от пострадалите по празниците са изгорени с бенгалски огън
40% от пострадалите по празниците са изгорени с бенгалски огън / ПБЗН

Внимавайте при избора и поставянето на новогодишната украса, съветват от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Оказва се, че пожарите, тръгнали от елха, не са обичайна практика, но когато възникнат, са доста сериозни, а един на всеки три пожара с коледно дърво е следствие на проблем с електричеството. От Пожарната ни съветват да използваме лампички, които са конкретно за елха и са сертифицирани като безопасни; да ги сменяме, когато са с износени или скъсани кабели или разхлабени връзки и винаги да ги изключваме, когато си лягаме или излизаме навън. Важно е също, когато избираме украса, да прочетем дали тя е външна или само вътрешна.

Празниците са свързани с фойерверките, а с тях най-много трябва да се внимава. Всяка година има много изгорени и пострадали, като 40% са наранени с бенгалски огън, който е достатъчно горещ, за да предизвика трета степен изгаряния. Затова от Пожарната съветват направо: „Ако искате да видите фойерверки, отидете на публично шоу, подготвено от специалисти! Не използвайте любителски! Не разрешавайте малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън и фойерверки, а на по-големите обяснете какви са опасностите!"

Още съвети дават специалистите във връзка с голямото готвене по празниците, защото оставени без надзор работещи готварски печки и котлони са една от най-честите причини за възникване на битови пожари. Не започвайте да приготвяте нещо, ако сте изморени и ви се спи, ако сте пили алкохол. Когато пържите, печете или варите храна я наблюдавайте редовно и не напускайте помещението. Дръжте всичко, което може да се запали - кухненски ръкавици, дървени прибори, опаковки за храна, кърпи или завеси, далече от котлоните.
При пожар върху котлона - задушете пламъците като поставите капак, изключете котлона и оставете така докато изстине. При пожар във фурната - изключете фурната и не отваряйте, докато не изстине.
Ако имате колебания дали да гасите пожара сами, по-добре излезте навън и затворете след себе си, за да ограничите разпространението на огъня.