355 души от община Тервел преминаха безплатни  мамографски прегледи
355 души от община Тервел преминаха безплатни мамографски прегледи / ndt1.com

354 жени и един мъж са се възползвали от безплатните мамографски прегледи,  организирани от община Тервел и Медицинския център в града. Пациентите са както от Тервел, така и от селата, на възраст от 30 до 77 години.

Без никакви проблеми са били 190 пациентки, информират от община Тервел. На 143 дами са открити мастопатии, които представляват доброкачествени заболявания на млечната жлеза, но лекарите препоръчват да се следи развитието им. На 11 жени е препоръчано допълнително изследване. Злокачествено образувание е открито на две жени, като с помощта на личните им лекари са взети незабавни мерки за по-нататъшна интервенция. И двете пациентки не са били диагностицирани до този момент. Неуточнени, но вероятно нуждаещи се от оперативна намеса са били още шест пациентки. Те са насочени към биопсия, с цел да бъде поставена точна диагноза на находките от мамографското изследване.

Безплатните прегледи продължиха един месец. Те са извършвани от управителя на медицински център Тервел  д-р Катя Ганова с помощта на рентгенов лаборант Милена Петкова и санитар Мария Халачева. Изследванията са правени с помощта на новия мамограф.