2 000 подписа събраха свещеници и миряни срещу епископ Борис
2 000 подписа събраха свещеници и миряни срещу епископ Борис / Дарик Варна, архив

Около 2 000 подписа събра инициативният комитет, който се обяви срещу избора на епископите Борис и Игнатий за финални кандидати за варненски владика и поиска касиране на изборите. Само за първите два дни в подписката се включиха 1 300 души, чиито подписи бяха изпратени до Светия синод. Останалите ще бъдат представени на висшите духовници до края на седмицата. От инициативния комитет съобщиха, че са получили подкрепата на 21 неправителствени организации от Варна.

„Ние, християните от Варненска и Великопреславска епархия, заявяваме, че не приемаме избора от 17 ноември 2013г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използването на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки", изтъкват миряните.

Те искат не само нови избори, но и Светият синод да извади епископ Борис от листата с кандидати, защото „той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните". Християните настояват в списъка на претендентите да не бъдат допускани компрометирани и недостойни личности.

„Омерзени сме от факта, че се е допуснало в списъка на достойните да бъдат пастири на една цяла епархия, личности със скандална репутация, които от години са известни с недостойни постъпки, скандали и материални злоупотреби. Както и такива, които си служат с нечестни, неморални и недостойни средства с цел неистово домогване до митрополитската корона", допълват те.