150 млн.евро за малките фирми по ОП Иновации и конкурентоспособност
150 млн.евро за малките фирми по ОП Иновации и конкурентоспособност / Дарик Добрич

Малките и средни предприятия могат да получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 млн. евро по схема "Подобряване на производствения процес в МСП" на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това стана ясно на информационна среща за местния бизнес, организирана от Областния информационен център, по време на която бяха представени процедурите за кандидатстване.

По схемата могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия. Минималният размер на безвъзмездната помощ за микро предприятие е 100 000 лева, а максималният  500 000 лева, за малките предприятия сумите са съответно 200 000 и 750 000 лв., а за средните 300 000 и 1 000 000 лв. Ще се финансират дейности за подобряване на производствените процеси, внедряване на нови технологии, както и разходите за придобиване на машини, съоръжения и оборудване.

Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум три приключени финансови години (2012, 2013 и 2014) преди датата на обявяване на процедурата, както и определен размер нетни приходи от продажба за същия период.

150 млн.евро за малките фирми по ОП "Иновации и конкурентоспособност"
netinfo

Зам.-кметът по икономическо развитие Надежда Петкова обяви, че в изминалия програмен период европейско финансиране по ОП "Конкурентоспособност" са получили 33 фирми от региона. Те са разработили общо 40 проекта за над 34 млн. лева. Това е добър показател, отбеляза Петкова като призова бизнеса в Добрич да бъде активен и в рамките на новия програмен период да разработва качествени и жизнеспособни идеи.

Информационната среща се проведе в индустриалната зона на Добрич – в  базата на фирма "Господинови Строймаркет". Присъстващите имаха възможност да задават конкретни въпроси по процеса на кандидатстване.