/ БГНЕС
На прага на летния сезон в Слънчев бряг бе демонстрирана супер усъвършенствана система за видеонаблюдение. Системата включва близо 100 камери, като четири от тях са съвместими със софтуер за разпознаване на лица, както и за разпознаване на автомобилни номера. От полицията и Община Несебър са убедени, че новата система ще доведе до рязък спад на престъпността по морето през летния сезон.

Службите имат възможност да издирват автомобили само по зададен номер, като не е необходимо постоянно наблюдение на мониторите в контролния център, тъй като система алармира сама в момента, в който засече търсеното превозно средство.

БГНЕС

„Системата използва изкуствен интелект, което подпомага значително скоростта на работа с нея, като разпознаване примерно на лица или МПС-та", съобщи за БГНЕС гл. инспектор Антон Ганчев - началник група "Криминална полиция" към РУ-Несебър.

Към обновената система за видеонаблюдение са интегрирани и наличните до момента стари камери в курорта.

"На територията на комплекса има изградени около 350 камери, които покриват 80% от комплекса в зона „Изток". Благодарения на взаимодействието с РУ-Несебър отчитаме спад на престъпленията", каза Валентин Ганев, ръководител „Контролен блок" в „Слънчев бряг" АД.

Несебърската система е способна да записва ясно регистрационни номера на автомбили, които се движат със скорост до 300 км/ч., както и да заснема ясно хората, които се намират на предните седалки в превозните средства.

Последните нови камери бяха монтирани в Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда, с което общият им брой в общината стана над 160. Видеонаблюдение в община Несебър се извършва от 2008 година насам. Записите от системата се съхраняват в продължение на два месеца.

„Община Несебър е общината, която приема най-много туристи през летния туристически сезон, а където има туристи, има и криминален контингент, и тя ще бъде в полза на полицията. Доколкото разбрах вече имат няколко криминални случая, които - благодарение на това видеонаблюдение, - са вече разрешени. Дори при скорост при 300 км. в час могат камерите да запаметят номера и пасажера в автомобила, и и да се проследят лицата им веднага.

БГНЕС

Първите хотели в Слънчев бряг ще отворят врати за Великденските празници. Хотелиерите си спомнят, че в предходните години обирите и кражбите в курорта бяха ежедневие. „Плажът много се изчисти от
престъпници. Още при първите поставяния на камери престъпността в Слънчев бряг падна на 50%. Повечето от бандите, които искат тук да заработват, тръгнаха по южните ни съседки", заяви хотелиерът Румен Мончев.

А в най-големият ни курорт очакват 20 % ръст на туристите това лято.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС