Велики четвъртък: Новата заповед на Христос
Велики четвъртък: Новата заповед на Христос / en.wikipedia
Обичайте се един друг, както ви възлюби Бог!

Велики четвъртък е денят, в който Пилат Понтийски произнася смъртната присъда на Исус Христос.
Той празнувал Пасха, заедно с учениците Си в дома на ерусалимски жител. Преди вечерята, за да даде пример за смирение, Господ снел връхната Си дреха, препасал се с кърпа и умил нозете на апостолите. Тогава дал и най-важната заповед, с която слага началото на Новия Завет: "Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си".
Измивайки краката на своите апостоли, Христос става образец на верния Пастир, който не само води, но и служи на стадото си. Преди да бъде предаден на смърт, Той обяснява на своите ученици, че всеки който е по-голям от останалите, трябва да е служител на другите. 
После благославя и споделя хляба и виното, превърнали се в Негови Тяло и Кръв. С тях Исус премахва границите на времето и пространството. 
След това Исус и учениците Му се отправили към Гетсиманската градина. Там, по време на молитва, дошли войниците да Го арестуват. В тъмнината и сред учениците, войниците Го разпознали след като Юда отишъл до Него и го целунал. По време на залавянето на Христос, много от учениците се разбягали. Той бил осъден от свещениците на смърт, а Пилат Понтийски, представител на римската власт в провинцията, потвърдил присъдата, след като ритуално си измил ръцете за произнесената присъда, по искане на евреите. С този символичен акт, той снел от плещите си отговорността за решението на народа.
Присъдата на Христос обаче предсказана от старозаветните пророци била очаквана от Господ. По волята на Своя Отец, Той изпил "горчивата чаша" и с нея понесъл наказанието за човешките грехове.