Бургас е първия град в който на училище едновременно се връчва знаме и тумбурмажор.
Бургас е първия град в който на училище едновременно се връчва знаме и тумбурмажор. / Снимки: Лалка Димитрова и Община Бургас
„Тази година, когато честваме 140-годишнина от създаването на Българската армия, за мен е чест да присъствам на предаването на знамето на нашия Четвърти ученически гвардейски отряд. Пазете знамето с чест. Вие сте пример за родолюбие”- С тези думи кметът на Бургас Димитър Николов се обърна към учениците от Четвърти гвардейски отряд към ПГЕЕ "Константин Фотинов", които днес на официална церемония получиха флага на българската армия.
 

гвардейци Бургас
netinfo

гвардейци Бургас
netinfo


В присъствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът Димитър Николов, Областният управител Вълчо Чолаков, Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, беше осветен и тамбурмажора на втори ученически гвардейски оркестър.

гвардейци Бургас
netinfo

Събитието, под патронажа на президента Румен Радев, състоя на пл. "Св. Св. Кирил и Методий". Специално за церемонията в Бургас пристигна и представителна гвардейска част.

гвардейци Бургас
netinfo

Създаването на ученически гвардейски отряди и ученически гвардейски оркестри е по инициатива на д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация "Докосни дъгата".    

гвардейци Бургас
netinfo

Всичко започва от училището и от възпитанието, което даваме на нашите деца. Днес за Бургас е един тържествен ден. Скъпи ученици, гвардейските униформи не само една красива дреха. Това са униформите, с които преди 142 въстаниците от Априлското въстание пожертваха живота си, но тяхната саможертва доведе до освобождението на България. С тези униформи по-късно се обличаха представителните гвардейски части, които участваха и във войните за национално обединение, за свободата на Македония, Тракия и Добруджа и тяхното присъединение към майка България. Днес тези униформи носят гвардейците....Не забравяйте, че и вие трябва да сте пример за подражание”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който получи и почетният почетния плакет на училище „Константин Фотинов”.

гвардейци Бургас
netinfo

С отличието бяха удостоени и кметът Димитър Николов- за проявеното държавническо отношение, областният управител Вълчо Чолаков, на д-р Денислава Ангелова- за патриотизма и др.

гвардейци Бургас
netinfo

„Денят ще остане в историята на Бургас. Този ден е празничен за всички. Бургас е първия град в който на училище едновременно се връчва знаме и тамбурмажор. Историята помни първите. Моментът е изключително важен- днес бяха осветени знамето на Четвърти ученически гвардейски отряд и тамбурмажора на втори ученически гвардейски оркестър. В ръцете си държите осветеното знаме-светинята, която води много народи. Пазете флага, гордейте се с него. Пазете своята българска идентичност", каза директорът на ПГЕЕ "Константин Фотинов"- Коста Папазов.

гвардейци Бургас
netinfo