"Туристическата камара в Бургас настоява за изготвянето на единен COVID протокол за влизане на чуждестранни туристи в страната през летния сезон". Това каза Христина Славова, член на Управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара.

Витанов: Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него

В Бургас тя участва в дискусия "Туризъм. Възможности за реализация. Нови правила", като част от инициативата "Конференция за бъдещето на Европа", която се реализира съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

"Целта е туристите, плануващи пътувания в България, да бъдат известявани своевременно какво се очаква от тях, как ще бъдат обслужени, по какъв начин се въвеждат мерките за безопасност в страната ни", поясни Славова.

"Ясно е, че това е въпрос, който не може да има абсолютна унификация във всички Европейски държави. Всяка една държава в Европейския съюз има различни видове туризъм, съответно работи с различни пазари", заяви Славова.

Тя посочи, че летният сезон у нас е изключително динамичен и миналата година промяната на правилата у нас в някаква степен са е отразила на чуждестранните туристи.

COVID картата на България: Двуседмичната заболеваемост спада 

Христина Славова каза, че трябва да са напълно ясни изискванията на държавно ниво по отношение на противоепидемичните мерки, обслужването на туристите - от преминаването им през контролно-пропускателен пункт до напускането, превозването до хотелите, провеждането на екскурзии, мероприятия, събития и други.

"Дори, ако щете, за плажуването. Ако ние ясно можем да дефинираме предварително тези правила, да ги обявим на международната общност, ще гарантираме, че България е безопасна държава, където те се спазват и съответно повишаваме качеството на труизма", добави Славова.
БТА