Тръбите за „Южен поток” идват до края на месеца
Тръбите за „Южен поток” идват до края на месеца / Веселин Максимов
Тръбите за „Южен поток” идват до края на месеца
72469
Тръбите за „Южен поток” идват до края на месеца
  • Тръбите за „Южен поток” идват до края на месеца

Тръбите за изграждането на газопровода „Южен поток” започват да пристигат в края на този месец в Пристанище „Български морски флот” – Бургас и Пристанище Варна, съобщи днес изпълнителният директор на бургаския порт Жорж Дерелиев. Първата пратка за двете ни черноморски пристанища ще бъдe общо от 840 000 тона тръби.

„БМФ – Порт Бургас” е готово за посрещането на тръбите, увери капитан Дерелиев. Те ще бъдат съхранявани на почистените и подготвени площадки на 17 и 18 корабни места, на обща площ 50 000 квадратни метра. Ще бъдат сваляни от пристигащите кораби с два 100- тонни крана. Първата доставка ще бъде от руски и европейски производители

Втората доставка ще бъде от руски и японски производители. Буквално до няколко дни ще пристигне първата пратка от Русия. Тук, на място тръбите, всяка от тях дълга 49 метра и с тегло над 40 тона, ще бъдат заварявани на четворки, от специални машини, на кораб, който ще застане на 32 корабно място, тъй като там е най-голямата с дълбочина на газене – 12 метра.

Подводната част на „Южен поток” ще бъде на дълбочина до 2 300 метра и ще бъде изпълнена от четири трасета от заварени по четири тръби от компаниите „Сайпен” и „Ол Сийс”.

Чуйте капитан Дерелиев в звуковия файл