Созопол срещу промени в Закона за Черноморското крайбрежие
Созопол срещу промени в Закона за Черноморското крайбрежие / netinfo

 

 

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи се обявява срещу част от предложените промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Аргументи против чл.10,ал.3,т.2 и т.3 и новосъздадената т.6 към чл.10 са изпратени от градоначалника до народните представители, до всички черноморски кметове и до Асоциацията на Българските черноморски общини.

Протестът срещу тази част от Законопроекта за изменение и допълнение към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие е продиктуван от създаване на неравнопоставеност за развитие на тези общини, които нямат одобрен и влязъл в сила Общ устройствен план.

Разрешаването на строителството в охранителна зона „А" е регламентирано с поправка в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от януари 2008-а. Според декларацията на Рейзи, с това на практика строителството в тази зона се ограничава, а параметрите на застрояване значително се занижават.
„С тази поправка проблемът с презастрояването на т.нар. „първа линия„ от черноморското крайбрежие се разреши", се казва в декларацията.

Според созополския кмет, запазването на параметрите на застрояване в зона „А" за общини с влязъл в сила ОУП и пълната забрана за строителство в същата зона за такива без такъв план, става причина за неравнопоставеност между различните населени места.
Той е категоричен, че забраната за строителство във въпросната зона ще доведе до отлив на инвеститори, туристи и купувачи на обектите, построени на „първа линия„.
„Нарастващата тенденция за търсене и покупка на имоти на „първа линия„ от руски граждани ще спре. Това ще доведе до увеличаване на безработицата, съответно общините ще се лишат от приходи от административни такси, а местното население ще се лиши от възможността да обслужва една платежоспособна група туристи и инвеститори", коментира още Панайот Рейзи.
.