Поради обилните валежи на 14 юни, довели до увеличение на притока на река Факийска, и нанесените материални щети, кметът на Община Созопол обяви частично бедствено положение в землището на село Зидарово за срок от 48 часа, съобщиха от Общината.

Община Созопол

Най-големи количества дъждовна вода са преминали през центъра на селото. Там водостока е плочест, но не е могъл да поеме цялото количество вода и е затлачен с камъни и растителност.

След пороя: Община Трявна обяви частично бедствено положение (СНИМКИ/ВИДЕО)

Отнесени са части от асфалтовото покритие на централния площад, непосредствено до втока на водостока. При оттока е разрушена част от подпорна стена, наводнени са сградите на Кметството и Клуба на пенсионера.

Община Созопол

Пътната настилка е покрита с кал и наноси от преминалите водни количества, някои улици са трудно проходими. Останалите водостоци в селото също са компрометирани вследствие на затлачването с наноси и растителност.

Община Созопол

Има много изнесен материал и образувани дупки около крилата на водостоците, откъртени и отнесени са парапети. Тихомир Янакиев мобилизира доброволното формирование към Община Созопол, служители на администрацията, включително и екипите на Комплекс за социални услуги и здравеопазване, за овладяване на бедственото положение.

Участие взимат и доброволци от селото. По разпореждане на Янакиев в почистването и ремонта на засегнатите части се включва и тежка механизация. Екип описва щетите на засегнатите домакинства.