Скандал на консултациите за СИК
Скандал на консултациите за СИК / netinfo
Със скандал приключиха консултациите за секционните избирателни комисии в община Бургас. Политическите партии и коалиции не се разбраха за съотношението на своите представители в състава на комисиите.

Те не постигнаха съгласие по нито един от трите възможни варианта. Основните различия бяха между Коалиция за България и останалите. При първи вариант КБ трябваше да получи 33 % от съставите. Във втория – 22 % (колкото НДСВ), в третия – 33 % и всички остаанали по 11 %.

Десните партии се обединиха около мнението, че съставите навсякъде трябва да бъдат от 7 души. Като аргумент те посочиха спестяването на бюджетни средства. След 10 минутна почивка съгласие не беше постигнато.

В такъв случай, кметът Йоан Костадинов ще предложи на Районната избирателна комисия, съставите на СИК да бъдат сформирани по подобие на процентното съотношение на политическите сили в Народното събрание – КБ – 36 %, НДСВ – 23 %, ДПС – 15 %, Атака – 6 %, ОДС – 7, ДСБ – 7 и Народен съюз – 6 %.

287 е общият брой на секционните избирателни комисии в общината, в областта – 683. Общият брой на избирателите в Бургаска област е 369 000 души. Тази цифра не е окончателна, тъй като предстоят допълнително вписване и заличаване на избиратели.