Решават за ареста на Дражев
Решават за ареста на Дражев / Красимир Калудов

 

Състав на Бургаския окръжен съд с председател Веселка Узунова ще се произнесе днес /29.06/ по жалбата на Ивайло Дражев за отмяна на мярката му за неотклонение задържане под стража. Дражев е в ареста от 7 юни, когато на влизане в Окръжния съд бе задържан от съдебна полиция. Той беше обявен за издирване след като не се яви на делото за катастрофата от 1998 г и представи болничен лист, който не беше приет от магистратите. По време на вчерашното заседание Дражев извади  амбулаторен лист и становище на лекарска комисия в  потвърждение на здравословните му проблеми от 3 май. На основата на тези променени обстоятелства той поиска да му бъде изменена мярката в домашен арест.  Бившият футболен президент  на ФК „Черноморец” е обвиняем по дело за пътен инцидент от преди 12 години,  вследствие на който загинаха двама души.

По време на заседанието  беше разпитан единственият свидетел и участник в инцидента – Верка Димитрова, майка на загиналото момиче и тежко пострадала от катастрофата. Тя  отказа да отговаря на въпроси с мотива, че не е в добро здраве и не си спомня подробностите от трагедията и се съгласи да  бъдат прочетени показанията й давани в различни фази на делото.

Според Ивайло Дражев, Димитрова е  финансово заинтересована от изхода на процеса и има противоречия  в показанията й относно факта, че през 1999 година е подписала споразумение и  е получила финансово обещетение от фирмата му  в замяна на нейния отказ от последващо съдебно следствие.

От направените от страна на обвиняемия 8 искания по доказателствата,  съдът прие да прие да изпрати за проверка на прокуратурата част от  показанията на свидетелката Димитрова за изясняване на твърденията, че Дражев й е предлагал пари за да се откаже от делото. Ще бъдат проверени и показанията на свидетеля Яни Петров,  който по време на разпит по делегация в Испания отрича предишни свои твърдения и заявява, че никога не е присъствал на мястото на катастрофата и няма как да е свидетел на случилото се.

Съдът изиска от началника на Бургаския затвор цялата документация относно здравословното състояние на подсъдимия по време на ареста му. След като медицинските документи бъдат предоставени по законния ред съдия Узунова ще се произнесе по жалбата за отмяна на мярката” задържане под стража”.

Процесът продължава днес /29.06/, когато се очаква да се пристигне и адвокатката на футболния деятел Тина Чупетловска. Вчера  в съда Дражев беше защитаван от служебния си адвокат. Предстои  той да даде  показания пред този съдебен състав. До момента  обвиняемият  отрича да е виновен за  трагедията. Според него турски гражданин е шофирал волвото му  и досега нито един следствен орган не си е направил труда да го издири.  Дражев твърди, че на съда се оказва натиск за бързо приключване на процеса.  

Делото за катастрофата на пътя  Созопол –Атия започна през февруари отново за трети път.  То е от 2004 г в съдебна фаза и започва три пъти съвсем отначало, заради смърт на съдебен заседател и отвеждане на друг със съмнения за предубеденост. По време на всичките над 100 заседания Дражев смени повече от 10 защитника и беше  обвинен от прокуратурата в шиканиране на процеса.