37-метрова рисунка на къдроглав пеликат се появи на стената на Трета поликлиника в Бургас. Стенописът е дело на стрийт художниците Даниел Дубаров и Николай Димитров от SuperGТeam.

Авторите на рисунките споделят, че целта е да се привлече вниманието на хората към опазването на птиците, които гнездят в Атанасовското езеро в Бургас.

„Искахме да обхванем цялата стена в такъв аспект, че да интересно на зрителя и да се усеща в градската среда, да влияе на хората”, сподели за DarikNews.bg стрийт художникът Даниел Дубаров.

Големият брой розови фламинги в Атанасовското езеро е доказателство за климатичните промени


Вторият творец Николай Димитров сподели, че това е един стенопис с кауза.

Искаме да насочим вниманието на хората в посока да съхраним опазването и популацията на къдроглавия пеликан, който в Бургас се среща целогодишно, заедно с розовия пеликан”, сподели Николай.

От Фондация „Биоразнообразие” обявиха, че с този стенопис започват дарителска кампания за набиране на средства за консервационни дейности в Атанасовското езеро.

Зоопаркът в Бургас стана дом на пеликани и двойка маймуни (СНИМКИ)


Гостите на импровизираното улично шоу имаха възможност да се запознаят на място с живота на пеликаните.

„Пеликаните са емблематичен вид за нашия град. Знаете, че на последък голям дебат има, гларусът ли е по-представителен или пеликана, но ние вярваме, че пеликанът определя облика на Бургас”, заяви Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие”.

Днес беше монтирана и табела с QR код. При сканирането му пеликанът разперва крила.