Камион "Скания", в който бяха скрити 27 мигранти, пламна край Резово на 22 март т.
Камион "Скания", в който бяха скрити 27 мигранти, пламна край Резово на 22 март т. / netinfo
Фирми- подизпълнители на строителството на оградата по границата с Турция ще се проверяват във връзка със зачестилите случаи на трафик на мигранти с камиони, натоварени като „камуфлаж“ с инертни материали.
Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Бургас.
Схемата лъсна, след като  товарен автомобил „Скания“, натоварен с 27 чужденци, пламна в движение край Резово. Трафикантът избяга, а само смелостта на български граничен полицай, който се хвърлил в пламъците, спаси мигрантите от сигурна смърт.  

Разследване на „Дарик“- Бургас установи, че става въпрос за нова схема за таен превоз на мигранти.

Само в Дарик Бургас: Изгорелият камион с мигранти е на строителите на оградата

Бегълците се транспортират, скрити в коли-близнаци с фалшиви номера. Използва се прикритието на фирми, подизпълнители на строителството на оградата с Турция, за да се гарантира безпрепятствено преминаване.

Незаконни имигранти в горящ камион до Резово

Запознати разкриха в детайли и механизма на действие - под отделението за инертни материали, с които били товарени камионите, каналджии обособявали специални тайници. В тях били укривани мигрантите.

Близнак на горящия камион с мигрантите

Зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова уточни, че към момента няма данни фирми, ангажирани със строителството на граничната ограда, да са свързани с нелегалния трафик.

Йовита Григорова и Любомир Петров
Снимка: Лалка Димитрова

„Това си е чист камуфлаж, и е правено с таза цел, едва ли някой граничен полицай, би спрял камион, натоверен в материали за строителството на оградата. И ако не беше се запалил този камион,  може би нямаше да разкрием това“, каза председателят на Апелативния съд – Любомир Петров.